Campania Un doctor pentru tine 2. Silvia Radu: Iniţiativa corespunde necesităţilor pe care le avem în Republica Moldova

Embed:

Lansarea campaniei Un doctor pentru tine 2, în care toate femeile din ţară vor putea să facă screening mamar gratuit este o iniţiativă bună, deoarece cancerul mamar este printre cele mai frecvente maladii în rândul moldovencelor. Este declaraţia făcută de ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Silvia Radu, după lansarea oficială a campaniei. 

"Am avut o sumedenie de solicitări pe Facebook, unde femeile mă întreabă unde pot face acest screening. Este un lucru foarte important deoarece cancerul mamar este printre primele maladii mai frecvente la femei. Această frumoasă iniţiativă care a venit din partea domnului prim-ministru este una foarte bună şi corespunde acelor necesităţi pe care le avem astăzi în domeniul sănătăţii publice din Republica Moldova.

Pe site-ul ministerului şi pe site-ul Institutului Oncologic va fi afişat programul şi localităţile în care vor veni aceste maşini, iar oamenii pot veni în funcţie de unde se vor afla maşinile.

[...] Cred că oamenii nu dispun de astfel de servicii, aceste maşini au fost procurate pentru ca aceste servicii să ajungă acolo unde ei trăiesc. Sunt oameni care nu îşi pot permite să se deplaseze la centrele raionale, de aceea medicul va veni la ei acasă ca să prevenim bolile şi să nu le găsim în ultimul stadiu atunci când este foarte greu să ajuţi pacienţii să revină la viaţă. Consultările se vor face anual. [...] Astăzi lucrăm asupra unui noi concept de reformă a spitalelor", a spus ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Silvia Radu.

La rândul său, Larisa Catrinici, directorul Institutului Oncologic a explicat cum au fost selectat raioanele în care vor avea loc consultările:

"Am luat statistica de morbilitate şi am luat raioanele unde stadiul 1 şi 2 este în cel mai mic procent depistat. De exemplu, în aceste nouă luni de zile, în raionul Cantemir, din 90 de cazuri noi de cancer depistate, 3 sunt doar stadiul 1. Ne-am propus întâi să mergem acolo unde este nevoie de suport a persoanei. Ne dorim ca medicii de familie trebuie să selecteze femeile, care au trecut sau nu. Nu este că fiecare femeie va trece. Conform ghidurilor oncologice, screeningurile se fac odată la doi ani", a declarat Larisa Catrinici, directorului Institutului Oncologic. 

Cât despre procurarea celor screeningurilor mobile necesare pentru efectuarea consultaţiilor de prevenire, dar şi identificare a posibilelor maladii, directorul Institutului Oncologic a declarat: 

"Am avut un suport, Guvernul a aprobat Programul naţional de control a cancerului anul trecut. Acest program este în derulare şi s-au făcut foarte multe investiţii. Consider că această achiziţie este o investiţie foarte serioasă în domeniul oncologiei, în sistemul de sănătate. Dacă luăm pacienţii şi îi investigăm pe cei care nu simt că au o problemă de sănătate şi depistăm că au o problemă la o etapă iniţială, aceşti pacienţi pot să primească un tratament radical. Este foarte important.

În oncologie avem mai multe domenii, segmente în care se investesc. Avem un proiect foarte frumos în radioterapie. Chiar cred că în luna care vine vom avea şi un tomograf computerizat pentru planificare, articole sanitare pentru a proteja bolnavul în timpul radioterapiei. Se investeşte foarte mult în laboratorul de imunologie genetică. Dacă anii precedenţi nu am avut posibilitatea să vedem care este dependenţa genetică a persoanei de posibilitatea de a avea tumoare, în fiecare zi facem paşi pentru a implementa noi metode, pentru a asigura posibilitatea de a clarifica care este starea sănătăţii pacientului.

Ne dorim foarte mult ca acei medici pe care îi avem astăzi în ţară să îi păstrăm, fiindcă avem un potenţial foarte bun de pregătire şi atunci când este un medica care ştie ce îşi doreşte, el înaintează nişte propuneri foarte logice. Este important să fim auzim şi suntem auziţi.

Luna octombrie este organizată luna de conştientizare a cancerului mamar sub simbolul culorii roz, de a informa că maladia poate fi tratată, că maladia poate avea un alt pronostic dacă ea poate fi tratată la timp. Noi nu o să reducem maladia, însă rolul sistemului de sănătate este de a depista la timp şi de a trata", a declarat Larisa Catrinici, directorul Institutului Oncologic. 

CITEŞTE ŞI: Filip, despre campania Un doctor pentru tine 2: Depistarea la timp a cancerului înseamnă o viaţă salvată

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu