Campania "Renaște Moldova": Zeci de copii din Hâncești au fost examinați gratuit de medicii pediatri (FOTOREPORT)

Embed:

Copiii din satul Sărata Galbenă, din raionul Hânceşti, au fost examinați astăzi gratuit de medicii pediatri. Specialiştii au ajuns în localitate cu un cabinet mobil, dotat cu echipament modern, inclusiv cu un ecograf. Doctorii oferă consultanţă în cadrul campaniei "Renaşte Moldova".

Medicii pediatri le-au oferit mamelor sfaturi pentru îngrijirea corectă a micuţilor.

După câteva minute de examinare, unui băiețel pe nume Artiom, în vârstă de cinci ani, i-au fost depistate mai multe probleme de sănătate. Micuțul are carie dentară, amigdalită cronică şi probleme la inimă.

În situaţii similare se află şi alţi zeci de copii care au venit la examinare.

"Părinţii au un set larg de plângeri şi niciodată nu au fost evaluaţi. În marea majoritate copiii suferă de rinitele purulente, amighdalite cronice subcompensate. Este simţitor lipsa vizitelor regulate a copiilor la medicul pediatru", a menționat medicul pediatru, Dorina Agachi.

Părinții sunt fericiți că odraslele lor au fost supuse unei investigaţii medicale complexe:

"Este o posibilitate foarte bună, e rar aşa ceva să vină gratis să facă toate investigaţiile. Ar fi bine să fie măcar odată în an aşa ceva."

"A fost o idee extraordinară. Să vii cu un ajutor copiilor cred că este extrem de important ca sănătatea copiilor să se evidenţieze. Din cei care au fost examinaţi doar 20 la sută sunt convenţional sănătoşi", a precizat directorul Departamentul Pediatrie al USMF "Nicolae Testemiţanu", Neli Revenco. 

Săptămâna trecută, cabinetul pediatric mobil "Renaşte Moldova" a ajuns în satul Cigârleni, raionul Ialoveni. Acolo, peste o sută de micuţi au beneficiat de consultaţii gratuite. În două săptămâni de campanie au fost examinaţi peste 350 de copii.

Pe parcursul a opt luni, cabinetul ambulant va ajunge în zeci de sate din ţară. Acţiunea face parte dintr-o nouă campanie a Fundației „Edelweiss”, organizată în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

Acum doi ani, Fundaţia "Edelweiss", înfiinţată de Vlad Plahotniuc, a colectat fonduri pentru reparația Institutului Mamei şi Copilului din Capitală.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu