Campania "Renaşte Moldova". La Institutul Mamei şi Copilului au fost realizate primele proiecte de renovare

Embed:

O secție de internare modernă, o sală de naștere la standarde europene și saloane de lăuzie confortabile. Acestea sunt primele proiecte realizate la maternitatea Institutului Mamei și Copilului, în cadrul campaniei "Renaște Moldova". În curând, vor demara  lucrările de reparație a holului instituției și de amenajare a primului Centru de Screening Perinatal Public din țara noastră. 

De la lansarea campaniei Renaște Moldova, în luna aprilie a acestui an, au fost colectate peste 25 de milioane de lei, cu șapte milioane mai mult decât era preconizat. Datorită acestui fapt, va fi amenajată și o secție modernă de Reanimare pentru gravide.  

"Acuma suntem în proces de finalizare a procedurii de achiziție la proiectul holul central și garderoba , suntem în procedura de achiziție cu centrul perinatal și suntem în pregătire finală pentru a aplica la achiziții publice proiectul "Lăuzie" și proiectul de "Reanimație pentru gravide", a declarat directorul Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan. 

În prezent, sunt reparate saloanele din secția de Lăuzie. Primele patru vor fi gata săptămâna viitoare.

"Trebuie să mai punem teracota și vopsiți pereții. Materialele sunt de înaltă calitate. Pe jos vom pune linoleum medial", a precizat maistrul Sergiu Vonschi. 

"Muncitorii lucrează câte opt ore pe zi, inclusiv sâmbăta și duminica. În unele saloane au fost deja construite grupurile sanitare, tencuiți pereții și instalate uși și geamuri noi", a mai adaugat maistrul Sergiu Vonschi.

Anterior, a fost renovată și o sală de nașteri.  Aceasta a fost dotată cu un ultra-sonograf performant, o masă de resuscitare pentru nou-născuţi, un cardiomonitor, un dispozitiv  pentru dezinfectarea aerului și a suprafețelor și un fotoliu balansoar

"Aparatul ecografic ne permite să apreciem exact cum este amplasat fătul și dacă se depistează o problemă, putem lua imediat atitudine, fără a aștepta ore", a declarat directorul Centrului Perinatal, Iurie Carauș.

La inaugurarea sălii de nașteri, fondatorul Fundației Edelweiss a menționat că viitorul țării depinde de bunăstarea mamelor și a copiilor.

"Dincolo de confortul care vrem sa le asigurăm mamelor și copiilor nostri, prin această modernizare si cum arată o instituţie europeană cu adevărat si, dacă vreți, cum va arăta Moldova",  a menționat fondatorul Fundației, Vlad Plahatniuc. 

Elena Arseni este prima femeie care a adus pe lume un copil în această sală. Comoditățile de aici i-au ușurat nașterea, spune lăuza.

"Această renovare ne-a ajutat mult. Deoarece în condiții mai bune și noi ne simțim mai bine", a declarat lăuza Elena Arseni.

Și alte femei au rămas impresionate.

"Este extraordinar. În asemenea condiții, poți avea deplină încredere în medici."

Alte săli arată, deocamdată, jalnic. Gravidele sunt nevoite să stea pe un pat uzat și tare, care nu poate fi nici manevrat, iar utilajul este vechi de peste 30 de ani.

Primul proiect realizat în cadrul Campaniei ”Renaște Moldova” a fost modernizarea secției de Internare a maternității. Aici a fost instalat echipament medical modern, care le permite medicilor să stabilească starea gravidei și a fătului cu exactitate.

"Până vine medicul imagist noi putem să apreciem poziția fătului sau dacă sunt hemoragii, dacă nu este decolare de placentă", a spus șeful Secției Internare a Institutului Mamei și Copilului, Vasile Botnaru. 

"Pentru ce ne trebuiesc nouă aceste măsurări? Pentru ca să vedem dacă fătul se dezvoltă corect și dacă nu are hipotrofie", a adăugat Vasile Botnaru.

"Condițiile sunt foarte bune. E frumos. Mă simt în asemenea condiții în siguranță."

Anterior, secția de Internare arăta lamentabil. Medicii erau nevoiți să le examineze pe femei în condiții dezastruoase.

Un număr mare de personalități din țară și de peste hotare au susținut campania ”Renaște Moldova”. Recent, și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și-a manifestat solidaritatea față de această acțiune. 

"Naşterea unui copil este simbolul păcii. Un semn că în ţară va fi totul bine. Vă doresc pace, bunăstare, siguranţă”, a declarat președintele Ucrainei, Petro Proșenko.

Campania Renaște Moldova a fost inițiată și susținută de Fundația Edelweiss. Astfel, a fost posibilă demararea reparațiilor de amploare în cadrul maternității, lucrări care vor continua în lunile următoare.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu