Campania "Împreună suntem mai puternici", la Cahul: Viitorul Moldovei va fi mult mai prosper

Embed:

Atragerea investiţiilor pentru dezvoltarea medicinii şi integrarea educaţională a copiilor cu nevoi speciale va apropia şi mai mult Moldova de Uniunea Europeană. Asta îşi doresc profesorii şi medicii din oraşul Cahul, care au avut o întâlnire cu deputaţii democraţi în cadrul campaniei PDM "Împreună suntem mai puternici". 

Echipa PDM a vizitat Centrul de Transfuzie a Sângelui din oraşul Cahul, care, în ultimii ani, a fost reabilitat datorită investiţiilor europene. Suma alocată a ajuns până la un milion de euro. Medicii aşteaptă însă şi alte reforme.

"În primul rând, asigurarea instituţiilor cu cadre medicale şi cu tehnică performantă care să facă faţă situaţiei", a declarat vicedirectorul Centrului de Transfuzie, Ghenadie manole.

Democraţii au mers şi la Colegiul de Medicină din localitate, unde le-au vorbit elevilor despre beneficiile integrării europene.

"Modernizarea europeană a Moldovei este o transformare calitativă a vieţii cetăţenilor noştri. Asta înseamnă drumuri, edificii, centre de sănătate. UE îşi doreşte la hotar o ţară puternică şi stabilă", a precizat deputata PDM Valentina Buliga.

"Viitorul ţării va fi mult mai prosper. Oamenii îşi vor creşte copiii aici, să muncească aici, să aibă interese aici şi să nu mai fie nevoiţi să plece peste hotare", a spus o localnică.

Campania "Împreună suntem mai puternici" a ajuns şi la Liceul "Mihai Eminescu" din Cahul, acolo unde profesorii au propus deschiderea în instituţie a unei unităţi de educaţie incluzivă pentru copiii cu nevoi speciale.

"Dacă vom avea astfel de clasă va exista şi o socializare. Vom avea şi specialist care, în urma rezultatelor înregistrate, îl va ajuta pe copil să nu se simtă discriminat", a menţionat o profesoară.

"Eu pledez pentru reintegrarea acestor copii cu necesităţi speciale în societate. Noi, cu părere de rău, până acum am izolat aceşti copii", a precizat Elena Bacalu, deputat PDM.

Şi conducerea liceului, şi elevii au venit cu propuneri de dezvoltare a instituţiei.

"Aşteptăm colaborare şi investiţii pentru a îmbunătăţi baza materială a liceelor. Sperăm să ajungem şi noi o instituţie model privind alimentaţia copiilor, să modernizăm cantina şcolară", a subliniat directoarea Liceului "Mihai Eminescu", oraşul Cahul, Ala Gaidar.

Săptămâna trecută, în cadrul caravanei europene, liderul PDM, Marian Lupu, a vizitat Liceul "Petre Ştefănucă" din Ialoveni, acolo unde a fost deschisă prima Unitate de Educaţie Incluzivă din ţară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu