Camera de Comerţ şi Industrie a început să elibereze carnete ATA pentru admiterea temporară a mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova

Embed:

De joi, Camera de Comerţ şi Industrie a început să elibereze carnete ATA pentru admiterea temporară a mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul, cu valoare de declaraţie vamală, costă 1580 de lei şi permite evitarea garanţiilor financiare suplimentare la tranzitul sau importul temporar al mărfurilor. De asemenea, carnetele ATA sunt utile pentru companiile care vin cu mostre de produse la expoziţii desfăşurate în Moldova. În schimb, transportatorii moldoveni au tot mai multe probleme cu autorizaţiile.

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto, AITA, a retras 110 de autorizaţii de circulaţie pe teritoriul altor state de la 49 de companii moldoveneşti de transport de mărfuri. Aceasta după ce, în urma unui control efectuat în luna mai, au fost depistate o serie de încălcări a normelor ecologice Euro-4 şi Euro-5 pe teritoriul Rusiei şi altor state.

Potrivit Infotag, AITA este îngrijorată că o serie de companii a atacat în instanţă decizia sa şi continuă transportarea pe teritoriul Rusiei. Dacă vor fi depistate de autorităţi, Moldova riscă să piardă dreptul la Autorizaţiile CEMT.

Autorizaţiile CEMT oferă dreptul la efectuarea transportărilor de marfă în decurs de trei ani în 44 de state membre ale CEMT. În 2010 au fost primite 1075 autorizaţii pentru maşini de tipul Euro 4 în dependenţă de cerinţele ecologice, ca şi în 2009.

În prezent în Moldova activează peste 5 mii de camioane pentru transportul internaţional, însă numai 1,2 mii dintre ele corespund standardelor ecologice Euro-4 şi Euro-5.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu