Camera bebelușului în policlinici, un lux râvnit de părinți. Mamele sunt nevoite să-și schimbe copii în holuri

Embed:

Mamele cu bebeluşi ajung pe holurile policlinicilor cel puţin o dată pe lună. Cu toate acestea, instituţiile medicale nu corespund necesităţilor celor mai mici pacienţi. În puţine spitale din ţara noastră există un loc special în care părinţii pot schimba scutecele micuţilor.

Printre mamele care s-au confruntat direct cu această problemă se numără şi Irina Lencăuţan, care a mers cu fetiţa la policlinica nr. 3 din sectorul Botanica.

"Am fost uimită că pe cine întrebam de o cameră specială, unde să schimb scutecul, toată lumea îmi dădea din umeri şi că aşa ceva nu există. Drept alternativă mi s-a propus să schimb copilul în hol pe scaunul care stau pacienţii", a zis Irina Lencăuţan, mamă.

Femeia a cerut să meargă într-o cameră de triaj, dar toate erau închise pentru dezinfectare. În cele din urmă, un medic i-a permis să intre în biroul său. În aceeaşi situaţie se pomenesc zilnic zeci de părinţi.

"Schimbăm scutecele la copii în maşină."

"Dacă pățesc aşa ceva, eu trăiesc aproape şi repede trag o fugă acasă."

Administraţia spune că nu este obligată prin lege să creeze un spaţiu special amenajat pentru igiena copilului.

"Dumneavoastră aţi găsit acest lucru reglementat în ordinele Ministerului Sănătăţii?"

Alternativa oferită sunt camerele de triaj.

"La moment în sala de triaj se face o electrocardiogramă la un copil de 10 ani, cabinetul se va elibera în patru minute.
- Şi în aceste minute mama cu bebeluşul ce face?
- Mama va intra în patru minute. Ne vom gândi şi la acest aspect pentru viitor", a zis Georgeta Gavriliță, vicedirectoarea Policlinicii nr. 3. 

Şi în unele instituţii medicale private camera bebeluşului este un lux.

"Este cabinetul pediatrului în care oferim posibilitatea de a dezbrăca copilul acolo şi să-l schimbe."

Un spaţiu de acest fel există în policlinica nr. 1 din centrul Capitalei. Doar că acesta este plin de mizerie.

"Are grijă infirmiera oricum să facă dezinfecție, se face ordine după fiecare copilaş în ungheraşul mamei şi copilului", a declarat Veronica Grosu, şefă de secţie Policlinica nr. 1. 

"Dacă sincer nu prea folosesc acest ungheraş, deoarece mi se pare că e foarte frig şi deloc curat. "

Reprezentanţii Direcţiei Sănătate Chişinău nu cred că lipsa camerelor pentru bebeluşi este o problemă.

"Păi da scutecele nu se schimbă o dată la trei ore, doar sunt pamperşii ăştia. - Aşa şi? - Şi e repede, nu se duce pe toată ziua, nu stau mult la policlinici, repede au trecut consultația şi au plecat acasă, doar cu copilul mic nu stai mult prin policlinică", a menționat Violeta Baltă, şef adjunct Direcţia Generală Asistenţă Socială şi Sănătate.

În ţările europene, camerele pentru bebeluş sunt dotate cu lavoar, masă pentru schimbarea scutecului şi un scaun pe care mama îl poate alăpta pe cel mic. În unele este chiar şi o cadă în care copilul poate fi spălat şi un cuptor cu microunde, pentru a-i încălzi mâncarea.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu