Calvarul mecanicilor de la parcul de autobuze din Chişinău (GALERIE FOTO)

Embed:

Autobuzele din Chişinău sunt bune de aruncat la fier vechi. Fiecare al doilea autovehicul care circulă pe liniile din capitală este retras zilnic de pe cursă. Din cauza uzurii avansate, unităţile de transport se defectează în permanenţă.

Mecanicii spun că cel mai des sunt nevoiţi să repare caroseriile, motoarele şi anvelopele autobuzelor. Cei peste 80 de muncitori lucrează în doua ture pentru a face faţă volumului de lucru: 

"Gofra asta trebuie schimbat demult. Nu lucrează, trebuie să se îndoaie. Iată vedeţi cu ce lucrăm?"

"Au parcurs mai mult de un milion. Nu se mai merită să mai spun alte cuvinte."

"Autobuzele sunt vechi, numai îl facem, iese iară, se strică, intră iară. Facem tot ce trebuie cu ce avem."

 "Acesta este unul dintre cele mai vechi autobuze care circulă pe străzile din municipiul Chişinău. Unitatea de transport are peste 25 de ani. În ultimul deceniu, autobuzul a fost retras zilnic de pe linii pentru reparaţii."

Locuitorii capitalei spun că se simt în nesiguranţă când circulă cu autobuzele de linie:

"Uneori când te urci te temi că iese fum dintr-însele. Şi se strică. Nu corespund cerinţelor deloc."

"Sunt foarte zgomotoase, că sunt foarte vechi şi sunt neconfortabile."

Administraţia Parcului Urban de Autobuze susţine că întreprinderea nu are bani pentru a cumpăra unităţi de transport noi.

"Dacă anul precendent am cheltuit 8 milioane jumătate, în acest an vom cheltui până la sfârşitul anului 10 milioane doar pentru piese de schimb pentru autobuze. În acest context este necesar ca Consiliul Municipal să revină la proiectul de renovare a materialului rulant al întreprinderii", spune Iacob Capcelea, directorul Parcului Urban de Autobuze.

Autorităţile municipale spun că pentru reînnoirea parcului de autobuze sunt necesare investiţii de cel puţin cinci milioane de euro.

"Cred că cel puţin în prima jumătate a anului viitor vom vedea 10, 15, 20, să dea Domnul să putem achiziţiona şi 50 de autobuze şi apoi să trecem la asamblare", a precizat viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu.

 Dintre cele 138 de unităţi de transport ale Parcului Urban de Autobuze, 85 la sută au termenul de exploatare depăşit.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu