Calmîc: Se lucrează la elaborarea unor noi metodologii de calculare a tarifelor pentru furnizarea și distribuirea energiei electrice, bazate pe practici europene

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, a avut o întrevedre cu membrii Asociației Businessului European. În cadrul întâlnirii au fost abordate mai multe subiecte. 

Referindu-se la sectorul energetic, Octavian Calmîc a specificat că la moment se lucrează la elaborarea unor noi metodologii de calculare a tarifelor pentru furnizarea și distribuirea energiei electrice, bazate pe cele mai bune practici europene. În acest scop a fost constituit un grup de lucru, care cu suportul experților Comunității Energetice va elabora acestă metodologie și până la finele anului o va expune spre consultări publice.

În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a solicitat implicarea mediului de afaceri, societății civile, specialiștilor din domeniile date în elaborarea unor noi proiecte și programe de dezvoltare a sectoarelor gestionate de MEI.

În cadrul dialogului, vicepremierul Octavian Calmîc a vorbit despre agenda Guvernului și Ministerului Economiei și Infrastructurii pe termen scurt și mediu în toate sectoarele economiei naționale, în special la capitolul atragerii investițiilor străine directe în Republica Moldova, susținerii mediului de afaceri, etc.

Făcând o radiografie economiei naționale, vicepremierul a specificat că datele statistice indică că în prima jumătate de an PIB-ul a crescut cu 2,8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, salariul mediu pe economie cu 10%, iar prognozele indică că rata inflației anuale va constitui circa 6%. Octavian Calmîc a vorbit și despre politicile, care urmează a fi implementate de autorități în domeniul politicii bugetar-fiscale, reformei regulatorii, armonizării legislației naționale, etc., scopul final al cărora constă în crearea unui mediu favorabil pentru activitatea agenților economici.

Membrii FBA au abordat un șir de probleme, soluționarea cărora, în opinia lor, va permite eliminarea mai multor bariere în activitatea companiilor, va facilita dezvoltarea acestora, va duce la creșterea volumului de mărfuri produse, etc.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu