Calmâc la Moldova Business Week: Anul 2017 este cel mai bun pentru exporturi, din ultimii cinci

Embed:
2017 este cel mai bun an pentru exporturi, din ultimii cinci, iar ritmul de creştere a atins nivelul de 15 la sută. Concluziile aparţin ministrului Economiei, Octavian Calmâc, care a făcut un raport în faţa mediului de afaceri, în cadrul Forumului "Moldova Business Week".

Calmâc s-a referit, în special, la eliminarea barierelor fiscale, acţiune menită să stimuleze dezvoltarea afacerilor şi accesarea pieţelor externe.

"Ceea ce ne-a impresionat foarte mult în anul curent este că fructele în stare proaspătă sunt duse pe o scară masivă pe piaţa europeană, vorbim de struguri de masă, prune şi multe altele, vorbim de textile, în domeniul construcţiilor avem echipamente, maşini, produse din plastic, sunt diverse, asta ne face să fim destul de optimişti", a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că Guvernul a făcut progrese importante, dar mai sunt necesari paşi concreţi în direcţia instruirii specialiştior.

"Industria automotivă a devenit, într-un timp foarte scurt, unul dintre pilonii economiei moldoveneşti. Pentru a avea o producţie mai bună şi o creştere a exporturilor, trebuie să aveţi muncitori calificaţi. În acest context, reformele în sistemul educaţional sunt mai mult decât necesare", a precizat ambasadorul UE în Republica Moldova.

Întreprinzătorii spun că forumurile de afaceri sunt o bună ocazie pentru stabilirea de noi parteneriate.

"Unii dintre partenerii noştri, cu care am discutat, au fost la noi, au văzut produsele noastre şi planificăm să semnăm contracte noi în luna ianuarie 2018", a spus Vlad Dzernovich, antreprenor.

"Au fost delegaţii, am vorbit cu oamenii, purtăm negocieri, există multe perspective. Ne-a propus să ajungem pe piaţa europeană şi cea americană", a menţionat Julia Allert, designer companie de textile.

Republica Moldova a exportat, în primul semestru al acestui an, mărfuri în valoare de peste 1,25 miliarde de dolari. 65 la sută din produse au ajuns în ţările Uniunii Europene.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu