Calitatea aerului, monitorizată cu utilaje învechite. Ce spun angajații Serviciul Hidrometeorologic de Stat

Embed:

Angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat sunt nevoiți să opereze zi de zi cu utilaje învechite pentru a monitoriza calitatea aerului. Dacă în alte țări acest lucru este automatizat, iar datele sunt prezentate în timp real, la noi în țară probele sunt colectate manual, iar informațiile despre calitatea aerului apar abia a doua zi.

Victoria Luchianova activează în cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat de 34 de ani. Tot de atâția ani, utilajele au rămas neschimbate, chiar dacă între timp au apărut și poluanți de tip nou.

Colectarea probelor de aer pentru a determina cantitatea de poluanți se face de trei ori pe zi, iar datele sunt prezentate într-un buletin informativ peste zeci de ore.

Stația de monitorizare a calității aerului este funcțională, deși este foarte veche. Dacă în urmă cu 30 de ani corespundea standardelor, acum este nevoie de instalații mult mai performante pentru evaluarea poluanților din aer.

Specialiștii care monitorizează calitatea aerului susțin că mai multe investiții se fac în utilajele pentru analiza poluării apei și a solului, dar mai puțin în cele de verificare a aerului.

„Sigur că ele sunt insuficiente, sunt puține, mulți din colegii noștri spun da, sunt niște stații depășite fizic, sunt depășite moral, dar încă sunt funcționabile”, a precizat Gavril Gîlcă, șeful Direcției de Monitoring al Aerului.

Stațiile moderne, pe larg utilizate în țările europene, permit furnizarea datelor despre calitatea aerului în timp real. La astfel de utilaje visează și cei de la monitorizarea aerului atmosferic de la noi din țară.

„Noi am avea un alt tablou decât cel pe care îl avem. Aceasta ar însemna că am avea o monitorizare continuă, de exemplu din 20 în 20 de minute și atunci situația ar fi alta”, a spus Marina Lungu, inginer-coordonator.

Pentru a oferi informații cât mai exacte și operative despre poluanții din aer, ar fi nevoie de cel puțin o stație mobilă, prețul căreia ajunge la 500.000 de euro. În țară sunt 16 stații de tip clasic de monitorizare a aerului care necesită modernizare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu