Calitatea actului justiţiei, îmbunătăţită. Locuitorii din raioane sunt informați despre implementarea reformei

Embed:

Consiliul Superior al Magistraturii continuă campania de informare cu privire la implementarea reformei în sistemul judecătoresc.

Astfel, oamenii din teritoriu află cum va fi îmbunătățită calitatea actului judecătoresc. Beneficiile reformei au fost prezentate și locuitorilor din Cahul. Campania a fost lansată în 10 februarie la Bălți.

Reforma justiției presupune reducerea numărului judecătoriilor din țară de la 44, câte sunt acum, până la 15. La Cahul, de exemplu, vor fi integrate instanțele din Taraclia și Cantemir. Un nou sediu ar trebui să fie construit în 2018, asta dacă Parlamentul va aproba planul de construcții. În prezent, starea tehnică a Judecătoriei Cahul este precară.

"Afară de faptul că însuși starea tehnică nu corespunde cerințelor și clădirea, edificiul instanței nu corespunde cerințelor necesare. Șapte asistenți la noi stau într-un birou deoarece nu avem loc liber", a afirmat președintele Judecătoriei Cahul, Dmitrii Fujenco.

"Niciun sediu actual al judecătoriilor nu este adaptat să fie judecătorie, el a fost clădire de partid, altceva. Dacă vom reuși asta va însemna că Republica Moldova va avea cea mai bună infrastructură a instanțelor judecătorești probabil din Europa", a afirmat șeful Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, susține că datorită reformei, judecătorii vor avea posibilitatea să se specializeze, iar calitatea serviciilor va crește.

"Ne vom deplasa la Comrat, la Edineț în toate raionale Republicii Moldova pentru a familiariza cetățeanul cu ce s-a întreprins în vederea ridicării calității actului judecătoresc și micșorării timpului de examinare a dosarelor", a afirmat președintele CSM, Victor Micu.

Oamenii cred, în schimb, că vor întâmpina anumite greutăți.

"Noi în teritoriu, specialiștii bătrâni, în vârstă, nu suntem pregătiți pentru asta. Trebuie perfecționare la tineretul care învață acum".

"Va fi pus un accent considerabil pe calitatea judecătorului. Poate fi negativ pentru societatea civilă parcurgerea unui drum mai lung".

"Specializarea este una dintre acele schimbări care va duce la înfăptuirea actului de justiție mult mai echitabil".

Campania de informare va continua în data de 22 februarie la Edineț. Costul total al proiectului de reformare este de un miliard și 800 de milioane de lei, iar implementarea va dura până în anul 2027. Între timp, Parlamentul va trebui să aprobe planul de construcții al clădirilor noi pentru instanțele judecătorești.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu