Calitate versus cantitate. Poama culeasă în acest an este mai puţină, dar mai dulce

Embed:

Volumul vinului produs în ţara noastră va fi mai mic în acest an, însă calitatea lui va fi mai înaltă. Ministerul Agriculturii estimează că producţia de struguri industriali va fi cu aproximativ 20 la sută mai mică faţă de anul trecut. Concentraţia de zahăr în boabe va fi însă cea mai mare din ultimii 10 ani.

Viticultorii din sudul țării spun că o mare parte din producţia de struguri din acest an a fost compromisă de secetă. Dumitru Bocancea din satul Taraclia, raionul Căușeni, a strâns, anul trecut, 1.600 de tone de struguri de pe 225 de hectare de viță de vie. În acest an speră să culeagă măcar 1.000 de tone.

"Pierderile sunt de 30-40 de procente. Anul trecut am avut un an normal în viticultură și am avut pierderi de 1 milion. Anul acesta, aceste pierderi pot fi mult mai mari", a spus viticultorul Dumitru Bocancea.

În podgoriile sale, peste 200 de oameni participă la culesul strugurilor.

Zilnic de pe această plantație sunt culese peste 50 de tone de struguri care ulterior sunt transportați la fabricile de vin și vânduți la un preț de cel mult patru lei kilogramul. 

Producţia din acest an va fi mai mică, însă de o calitate mai înaltă, spune ministrul Agriculturii, Ion Sula.

"În discuţiile cu vinificatorii în ultimii zece ani calitatea calitatea respective de struguri nu a fost atinsă ceea ce va genera, ne va da posibilitatea să avem o calitate cu mult mai bună a vinului care va fi produsă în ţara noastră", a declarat ministrul Agriculturii, Ion Sula. 

Anul trecut, producţia de struguri industriali a fost de trei tone la hectar. În Moldova sunt peste 75 de mii de hectare de viţă de vie cu soiuri de struguri industriali.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu