Călin Vieru susține votul uninominal: Îl face pe candidat mai liber

Membrul grupului de inițiativă privind crearea Partidului Unității Naționale (PUN), Călin Vieru, susține implementarea votului uninominal. Potrivit lui, în acest sens votul uninominal îl face pe candidat mai liber, iar dânsul nu mai este obligat să poarte uniforma cutării sau cutării armate. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Tribuna

Întrebat ce atitudine are față de preconizata schimbare a sistemului electoral, Vieru a declarat următoarele:

"Una foarte pozitivă. Eu unul nu am fost învățat să mă aplec, să-mi rod genunchii, să lustruiesc clanţe, să nu fiu pupincurist. Cu toate că am avut urâta experiență de a fi pe lângă un conducător care trata lumea doar ca pe supușii săi, pe colegi decât în înțelesul de informatori sau executori. Se urla ordinul 'drepți' și trebuia să te transformi în stâlp de telegraf, în stânca, iar la consemnul 'pe loc repaus', să cazi în genunchi. După primul ritual de acest fel am plecat fără rezerve. Știți bine că nu am rămas nici în Parlament, nici în PLDM. După mine politica se face din pasiune, dar nu din obligație. În acest sens votul uninominal îl face pe candidat mai liber, iar dânsul nu mai este obligat să poarte uniforma a cutării sau cutării armate".

Totodată, spune că dacă ar fi să candideze din nou pentru un mandat de deputat, atunci ar trebui să fie de modă nouă.

"Nu sunt din cei ce caută un trăi așezat și tihnit. Existența echilibrată, fără suișuri și coborâșuri nu este făcută pentru mine și să nu așteptați să-mi aliniez portul după niște regulamente elaborate de pretinse autorități sau opinia publică. În vinele mele mai curge o mare doză de adrenalină, așa că ori străbat deşertul, ori trec piscuri, ori un mandat e tot la fel. Dar atenție: mandat de modă nouă", a conchis Vieru.

Peste jumătate de milion de moldoveni s-au pronunţat deja pentru susţinerea votului uninominal. În favoarea introducerii noului sistem electoral au fost colectate deja 532.000 de semnături din toată ţara.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu