California: Sute de mii de locuinţe, private de electricitate din cauza riscului de incendii

Sute de mii de locuinţe erau în continuare private de electricitate joi în apropiere de San Francisco şi în nordul statului american California în urma unor întreruperi preventive decise de furnizorul PG&E din cauza previziunilor meteorologice propice incendiilor de pădure violente, informează AFP, citat de agerpres.ro.

Măsuri similare au început să intre în vigoare şi în sudul acestui stat american, unde incendiile de vegetaţie, înteţite de vânturi violente, au cuprins mai multe sute de hectare joi, distrugând locuinţe şi provocând evacuarea populaţiei din anumite zone.

Întreruperile de electricitate, cu o amploare fără precedent în California, vizează aproximativ 800.000 de locuinţe din nordul statului american, afectând circa două milioane de persoane, au precizat reprezentanţii companiei Pacific Gas and Electric (PG&E), ale cărei linii de înaltă tensiune au cauzat în 2018 incendiul care a făcut cele mai multe victime omeneşti din istoria Californiei.

După primele întreruperi ale serviciului de furnizare a energiei electrice miercuri dimineaţă, a doua etapă a fost implementată în jurul oraşului San Francisco, în zone cu o densitate mare a populaţiei, perturbând considerabil activităţile cotidiene şi comerciale şi generând critici aprinse.

"Niciun stat din secolul al XXI-lea nu ar trebui să cunoască" întreruperi de electricitate "de o astfel de anvergură", a declarat joi seară guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, respingând însă criticile care învinovăţeau compania PG&E şi deceniile de "neglijenţă" şi de "proastă gestionare" a reţelei companiei, insuficient modernizată.

"Ceea ce s-a petrecut în ultimele 48 de ore este inacceptabil", a adăugat guvernatorul Californiei, subliniind totuşi că acele întreruperi preventive ale funcţionării liniilor de înaltă tensiune în cazul unor condiţii meteorologice periculoase fac parte din "bunele practici" ale acestui sector industrial, ce permit evitarea unor catastrofe.

"Decizia de a întrerupe alimentarea electrică răspunde prognozelor pentru o vreme uscată, fierbinte şi vântoasă şi riscului potenţial de incendii" declanşat de vânturi violente, a justificat furnizorul californian de electricitate, miercuri.

Criticată pentru instalaţiile sale vetuste şi pentru acţiuni insuficiente de întreţinere a vegetaţiei din proximitatea liniilor de înaltă tensiune, compania PG&E şi-a declarat falimentul în luna ianuarie.

Compania americană riscă să fie nevoită să achite daune potenţiale de miliarde de dolari din cauza responsabilităţii pe care a avut-o în scandalul "Camp Fire", un incendiu uriaş care a devastat în noiembrie 2018 localitatea californiană Paradise, unde a făcut 86 de victime şi a distrus 18.000 de clădiri. Condiţiile meteorologice de atunci sunt similare celor care există în prezent în nordul Californiei, o regiune afectată de mai multe ori în ultimii ani de incendii de pădure violente.

Luna trecută, furnizorul de electricitate a anunţat achitarea sumei de 11 miliarde de dolari în beneficiul companiilor de asigurări care au despăgubit familiile victimelor făcute de "Camp Fire".

Locuitorii din zonele private de electricitate s-au deplasat în grabă spre magazinele locale pentru a cumpăra baterii, gheaţă şi provizii, în timp ce numeroase firme comerciale, în special cu specific alimentar, deplâng pierderile provocate de aceste întreruperi de electricitate, considerate de anumite persoane ca fiind demne "de lumea a treia".

Joi dimineaţă, PG&E a restabilit alimentarea cu electricitate pentru 137.000 de clienţi. Însă alţi rezidenţi ar putea fi obligaţi să aştepte alte câteva zile înainte de a avea din nou curent electric în locuinţele lor, pentru ca angajaţii furnizorului PG&E să aibă timpul necesar de a inspecta instalaţiile companiei, după îndepărtarea pericolului.

Costurile totale generate de cele 48 de ore de întreruperi ale alimentării cu electricitate ar putea ajunge la 2,6 miliarde de dolari, a declarat pentru CNN Michael Wara, expert în politică energetică şi climatică în cadrul Universităţii Stanford.

Steagul roşu pentru risc de incendii a fost arborat şi în sudul Californiei, unde furnizorul Edison a decis, de asemenea, să întrerupă alimentarea cu energie electrică pentru 13.000 dintre clienţii săi.

loading...

Lasă un comentariu