Calendarul referendumului republican din februarie 2019. Când se pot înregistra participanţii

Embed:

Partidele şi blocurile electorale care vor să participe la campania pentru referendumul din februarie se pot înregistra la Comisia Electorală Centrală începând cu 26 decembrie. Dosarele vor putea fi depuse până în 24 ianuarie. O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, de CEC.  

Autoritatea electorală susţine că în campania pentru referendum vor putea participa toate cele 46 de partide politice, înregistrate oficial în ţara noastră. În cadrul plebiscitului din 24 februarie cetăţenii vor răspunde la două întrebări: dacă vor reducerea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi dacă sunt de acord cu retragerea mandatelor aleşilor poporului care nu-şi îndeplinesc angajamentele.

"Înregistrarea participanţilor la referendum începe în data de 26 decembrie 2018, în aceeaşi perioada ca şi perioada de desemnare oficială şi înregistrarea concurenţilor electorali pentru scrutinul parlamentar. Campania electorală pentru referendumul republican consultativ începe din momentul înregistrării", a spus Alina Russu, preşedintele CEC.

Iniţiativa de a organiza acest plebiscit a venit din partea Partidului Democrat din Moldova. Socialiştii şi comuniştii au anunţat deja că vor boicota acest referendum. Totodată, pe site-ul Comisiei Electorale Centrale a fost publicată harta celor 51 de circumscripţii uninominale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie.

"Cetăţeanul poate să documenteze fie hotărârea Guvernului, fie accesând pagina oficială a Comisiei Electorale Centrale, inclusiv pagina de informarea civică votează.md. Circumscripţiile uninominale electorale au fost aprobate de Guvernul Republicii Moldova printr-o hotărâre", a spus Alina Russu, preşedintele CEC.

Alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi organizate în baza sistemului mixt de vot: 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni, în circumscripţii uninominale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu