Călătorie ecologică prin ţară. 14 entuziaşti au avut parte de o aventură pe cinste cu maşinile electrice şi hybrid (GALERIE FOTO)

Embed:
Au călătorit prin nordul Moldovei și s-au întors acasă. Este vorba despre cei 14 entuziaști, care cinci zile în urmă au pornit într-o expediție la volanul a nouă mașini electrice și hybrid. Scopul acțiunii a fost testarea automobilelor sută la sută ecologice și promovarea acestora ca fiind un mijloc de transport econom.

"Încărcarea poate dura 12-14 ore. Totul depinde de sursă, dacă sursa oferă o putere mai mare de încărcare, respectiv timpul de încărcare este mai mic."

Adrian Pascaru este cel care a reușit să testeze cele nouă mașini de-a lungul călătoriei. A urcat pentru prima dată la volanul unui automobil electric. Bărbatul afirmă că mașinile au făcut față provocărilor.

"Temperaturile au fost generoase, respectiv consumul bateriilor a fost mai mic. Am ajuns la Orhei și aveam autonomie și 60 de km și 70 de km", a spus Adrian Pascaru, automobilist.

Itinerarul călătoriei a cuprins oraşele Chişinău, Orhei, Soroca, Drochia, Bălţi şi Ungheni. Zilnic, mașinile au parcurs peste o sută de kilometri. Și Igor Oleinov se numără prin cei care au acceptat provocarea și a pornit la drum.

"Noi ne opream la hoteluri, stații de alimentare și le încărcam. Tot de ce este nevoie este o priză", a spus Igor Oleinov,  automobilist.

Organizatorul amaratonului Ilie Toma spune că vehiculele electrice sunt considerate prietenii mediului și că au un consum econom.

"Unul din automobilele care le vedeți aici poate parcurge cu o încărcare de circa 50-60 de lei circa 170 de kilometri. Deci, asta este cu circa trei ori puțin decât cele cu motoare pe benzină", a spus Ilie Toma, organizatorul maratonului.

În prezent, în Moldova sunt doar cinci stații de încărcare a mașinilor electrice, toate în Chișinău. Acum se lucrează la un proiect care prevede instalarea a 14 stații pe întreg teritoriu țării.

"Scopul nostru e să susținem Chișinăul și alte orașe din Moldova să devină moderne și mai ecologice", a spus Stefan Liller, reprezentant PNUD.

În prezent, în ţară sunt înregistrate 86 de autoturisme electrice şi peste 7 600 de maşini hybrid.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu