Călătoria cu autobuzul în Chișinău va costa 8 lei. Biletele ar fi deja tipărite

Embed:

După ce în spaţiul public au apărut imagini cu bilete de autobuz, care costă opt lei, primarul interimar al Capitalei, Adrian Talmaci, a venit cu explicaţii. El spune că tariful nu a fost majorat, ci este vorba despre o eroare de tipar. Asta chiar dacă, anterior, edilul interimar spunea că biletele de călătorie cu transportul public în Capitală ar trebui să se scumpească, pentru a acoperi pierderile întreprinderilor municipale, care au înregistrat, în nouă luni ale acestui an, pierderi de sute de mii de lei. 

La şedinţa Primăriei, Adrian Talmaci a fost întrebat dacă tariful pentru călătoria cu autobuzul a fost majorat, iar imaginile cu biletele mai scumpe, apărute pe internet, sunt autentice. Acesta a recunoscut că este vorba despre un bilet original, însă a declarat că preţul lui este de trei lei. De vină ar fi felul în care a fost tipărit acesta.

"Nu e un fals, este un bilet, dar acolo e trei lei, nu e opt lei. E trei lei, dar pur şi simplu e neclar. Parcă pare că e opt, dar e trei lei. S-a interpretat eronat", a spus primarul interimar al Capitalei, Adrian Talmaci. 

Acelaş lucru ni l-a spus şi şeful Întreprinderii Municipale "Parcul Urban de Autobuze", Vitalie Copaci. Potrivit lui, chiar dacă pe bilet cifra trei seamănă cu cifra opt, călătorii plătesc acelaşi tarif, nu unul mai mare. Mai mult, eroarea tehnică ar fi fost făcută pe întreg lotul de bilete, care are o mie de exemplare. Acestea însă nu au fost retrase însă de pe piaţă.

Anterior, Adrian Talmaci, primarul interimar al Capitalei, a declarat că atât preţul călătoriei atât cu troleibuzul, cât şi cel cu autobuzul ar trebui să crească semnificativ. Subiectul ar urma să fie o prioritate pentru noul Consiliu Municipal Chişinău.

"Sunt întreprinderi care, din cauza tarifelor neajustate, cum ar fi Parcul de Autobuze şi Regia Transport Electric, care înregistrează la moment pierderi. În mod normal, un bilet pentru troleibuz, pentru ca întreprinderea să fie pe profit, ar trebui să fie de cel puţin 5 lei, cel puţin. În cazul în care Consiliul Municipal va decide să susțină financiar această întreprindere şi să aloce anumite subvenţii sau să compenseze pierderile acestei întreprinderi, atunci e clar că preţul tichetului poate rămâne acelaşi. – La Parcul Urban de Autobuze care este situaţia? E la fel? – Da, acolo e încă şi mai mare… Acolo, preţul unui bilet ar trebui să fie de la 8 lei în sus, cam aşa ca şi la microbuze", a menţionat Talmaci.

Atât primarul interimar Adrian Talmaci, cât şi şeful Direcției management financiar din cadrul Primăriei Chișinău, Eugenia Ciumac, a declarat, acum o săptămână, că cele două regii municipale care prestează servicii de transport public înregistrează pierderi. 

Parcul Urban de Autobuze (PUA) a înregistrat în 9 luni pierderi în mărime de 571 de mii de lei, în condițiile în care veniturile au fost doar de 410 mii de lei. Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) avea în 1 ianuarie 2019 pierderi de 14,5 milioane de lei. În 9 luni ale acestui an, RTEC a înregistrat pierderi de 8,5 milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu