Cafeaua, arahidele și alte alimente care vor dispărea pe viitor. VEZI DE CE

Schimbările dramatice de climă ne vor obliga să ne adaptăm la noi condiții de trai, dar multe specii de plante, de păsări, insecte sau animale vor dispărea. Printre ele și sursa unor alimente pe care le apreciem azi, dar pe care, poate, pe viitor nu le vom mai avea. Iată cele mai îndrăgite alimente care vor dispărea sau care vor fi atât de schimbate pe viitor că abia le vom recunoaște, scrie libertatea.ro.

Fructele de livadă, în top alimente care vor dispărea

Caisele, piersicile, cireșele, vișinele și alte fructe suculente și parfumate de vară nu vor mai exista pe viitor așa cum le știm noi din grădina bunicilor. Se vor cultiva în sistem industrial, precum roșiile, în containere, în sere și vor avea un gust și o aromă atât de diferită că nu le vom mai recunoaște. Pe de altă parte, iernile prea umede sau verile toride au dus deja la o calitate mult mai slabă a fructelor.

Siropul de arțar

Din cauza zăpezilor mult mai slabe din ultimele două decenii, artarii cu seva dulce din care se extrage siropul nu mai produc la fel de mult ca înainte. Siropul dulce ca mierea este deosebit de apreciat în Canada și America, dar producția a scăzut deja considerabil. Perioada de recoltare a siropului este acum mult mai scurtă, iar producătorii estimează că peste aproximativ 80 de ani siropul de arțar va deveni o delicatesă rară.

Culturile de cafea

De câțiva ani producția de cafea este tot mai slabă. Peste 50% din culturile de arbori de cafea vor dispărea până în anul 2050 din cauza secetei, a bolilor și ciupercilor care afectează acești copaci, dar mai ales din cauza intervenției brutale a omului care a schimbat mediul lor natural. Pe viitor, prețul cafelei pe care azi și-o permite oricine va fi mult mai ridicat, iar aroma și calitățile ei se vor diminua.

Arahidele și untul de arahide

Plantele care produc delicioasele arahide sunt destul de sensibile și greu de cultivat. Ele au nevoie de anumite condiții de umiditate și căldură, care încep să se piardă în ultima vreme. Dacă azi un american consumă în medie 1,5 kg de unt de arahide pe an, pe viitor va fi o delicatesă și se va găsi tot mai greu pe rafturile magazinelor.

Lasă un comentariu