Cadrele didactice vor economisi 450 de lei din compensația unică

Embed:

Cadrele didactice vor economisi 450 de lei din compensația unică, în mărime de două mii de lei, oferită de stat pentru procurarea materialelor didactice. Deputaţii au aprobat un proiect de lege care prevede ca această indemnizaţie anuală să nu fie impozitată.

Chiar dacă nu vor putea folosi mijloacele economisite pentru nevoi personale, profesorii de la liceul "Mihai Viteazul" din Capitală spun că cei 450 de lei vor fi o investiţie în educaţie.

"Pentru a uimi copilul, pentru a-l motiva, trebuie să venim în faţă cu ceva culoare, ceva deosebit şi, pe lângă aceasta, avem nevoie de multe alte lucruri - planşe, creioane, mape, hârtie", a spus profesoara la liceul "Mihai Viteazul", Marcelina Dorug.

Cele mai neceare investiţii rămân, totuşi, cărţile. Până acum, profesorii erau nevoiţi să scoată bani chiar şi din propriul buzunar pentru a le procura.

"Fiecare dintre noi, din propriul salariu, investim în pregătirea noastră, în pregătirea elevilor", a spus profesoara la liceul "Mihai Viteazul", Marcelina Dorug.


"Pot să vă asigur că toate aceste două mii de lei vor fi cheltuite după ce au fost bine gândite necesităţile acestor cheltuieli", a spus directorul liceului "Mihai Viteazul", Nellz Berezovschi.

Modificarea propusă e salutată şi de contabilii din instituţiile de învăţământ.

"În primul şi în primul rând, o să ne uşureze foarte mult munca. Pentru că noi, dacă le impozităm, sunt nişte sume colosale", a spus contabilul, liceului "Mihai Viteazul", Svetlana Mangâr.

"La persoană urmau să fie reţinute impozite pe venit în mărime de 12 la sută, contribuţii sociale - şase la sută şi contribuţii medicale în mărime de 4,5 la sută", a spus şeful de direcţie la Ministerul Finanţelor, Dorel Noroc.

Banii vor ajunge la cadrele didactice în luna martie a anului viitor.

"Este important ca profesorii să beneficieze de această indemnizaţie şi deja raportările se vor face drept urmare a procurării acestor materiale didactice", a spus şeful de direcţie la Ministerul Educaţiei, Valentin Crudu.

Peste 48 de mii de angajaţi din sistemul de învăţământ vor beneficia anual de compensaţia unică în mărime de 2000 de lei. Pentru asta, din bugetul de stat pentru anul viitor au fost alocate aproape o sută de milioane de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu