Căderea Guvernului Sandu, pe primele pagini în presa internaţională. Ce a scris mass- media străină

Embed:

Căderea Guvernului Sandu a ţinut loc pe primele pagini în presa internaţională. Printre cei care au urmărit subiectul a fost media din România. 

Digi 24 a scris că moţiunea a fost înaintată vinerea trecută de către Partidul Socialiştilor, iar în cadrul şedinţei Parlamentului de astăzi, 63 de deputaţi din cei 93 prezenţi în plen au acordat vot de neîncredere Executivului condus de Maia Sandu.

Agenţia de presă din România, Mediafax, a scris că s-a conturat o criză politică la Chişinău. Într-un articol dedicat acestui subiect este citat eurodeputatul Dragoş Tudorache, care spune că politicienii noştri nu ar trebui să se abată de la traseul european, iar deciziile de partid şi interesele de moment nu trebuie să afecteze acest scop.

Cu o reacţie a venit şi Klaus Iohannis. Liderul de la Cotroceni a declarat că  "Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social, ceea ce asigură creșterea nivelului de prosperitate și securitate al cetățenilor Republicii Moldova."

Şi presa rusă a relatat despre situaţia politică din ţara noastră. Agenţia TASS a scris că subiectul privind alegerea noului procuror general a generat conflicte în cadrul coaliţiei de guvernare, iar apogeul a fost atunci când săptămâna trecută, guvernul, pe propria răspundere a modificat legea procuraturii, care ar permite premierului să propună un candidat în funcţia de procuror general. 

Despre căderea guvernului de la Chişinău a scris şi New York Times. Într-un material al publicaţiei americane se menţionează că "s-a rupt coaliţia dintre blocul proeuropean ACUM şi partidul prorus al socialiştilor, după ce guvernul a pierdut votul de încredere în parlament. 

De asemenea, portalul european de ştiri, Euractiv a transmis că Executivul Republicii Moldova a căzut după cinci luni de la formare. Partidele au acum la dispoziţie 90 de zile pentru formarea noului guvern, iar în cazul în care nu vor reuşi, vor fi declanşate noi alegeri parlamentare. Pentru aceeaşi sursă, purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă a UE, Federica Mogherini, a comunicat că „această coaliție a început un număr de inițiative care să livreze pe mai multe angajamente luate încă din iunie pe dimensiunea luptei contra corupției, independența justiției și investigarea fraudei bancare. Nevoia de asemenea reforme nu a plecat odată cu demiterea guvernului”. 

loading...

Lasă un comentariu