Cad capete în dosarul produselor alterate ajunse în şcoli şi grădiniţe. ANUNŢUL făcut de Dorin Chirtoacă

Embed:

Cad capete în dosarul produselor alterate ajunse în şcoli şi grădiniţe. Întreaga conducere a Direcţiei Educaţie a Capitalei va fi demisă. Aceeaşi soartă o vor avea şi şefii direcțiilor de sector. Anunțul a fost făcut de primarul Dorin Chirtoacă, după ce a fost prezentat raportul comisiei care a investigat cum au ajuns produsele în instituţiile de învăţământ. Raportul mai arată că aceleași produse erau vândute la prețuri diferite în grădinițele din Capitală, iar în unele cazuri diferența era de până la 50 la sută mai mare. 

"Mai mulți funcționari publici au aranjat licitații favorizând anumiți agenți economici. În unele sectoare deja de maia mulți ani participă și câștigă aceeași agenți economici. Unul și același produs la același agent economic are preț diferit de la un sector la altul. Dacă atrageți atenția, în sectorul Centru smântâna este procurată la 22 de lei și 42 de bani, Buiucani 46,43. Unt – diferența de preț de 26 lei, Ciocana – 72, Buiucani 99 de lei", a declarat șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu.

Moldovanu mai susține că unii dintre șefii de direcții din sector cunoșteau despre aceste ilegalități și insistau ca managerii grădinițelor să cumpere produsele alterate sau expirate. Unii manageri au recunoscut faptul că au primit alimente stricate, însă nu au depus plângeri, ci, pur și simplu, le-au returnat. Potrivit primarului Dorin Chirtoacă, datele arată că atât agenții economici, cât și funcționarii aveau comisioane din licitații.

"Conducerea Direcțiilor de Învățământ va fi înlocuită încorpore. Direcțiile de sector și Direcția generală. Să văd dacă poate fi vreo excepție ținând cont de o situație aparte, mai bună poate puțin într-un anumit sector.Sunt sigur că 99,9 la sută că așa va fi cu toți. Și managerii instituțiilor car au acceptat produse alterate și, respectiv, nu au oprit procesul din mers, și ei vor răspunde în aceeași măsură ca și șefii de direcție", a precizat Chirtoacă.

Sancționați disciplinar vor fi pretorii și vicepretorii care nu au luat măsuri pentru a preveni astfel de situații. Totodată, la ședința Primăriei s-a anunțat că unul dintre agenții economici implicați în scandalul alimentelor a câștigat o licitație privind livrarea produselor la o grădiniță din sectorul Botanica. Rezultatul acesteia a fost anulat, iar agentul economic a contestat acest lucru.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au venit cu o serie de propuneri pentru optimizarea procesului de achiziţii.

"Să fie eliminat din lanţul alimentar intermediarul. Ori facem contracte cu producător autohtone şi importator de bună credinţă ori de prima mână cum îl numim noi, ori livrăm aceste produse prin intermediul combinatelor. Pentru că astăzi nu există fapt de achiziţie centralizată şi livrare centralizată", a declarat Roman Vengher, şef Direcția municipală Chișinău pentru siguranța alimentelor.

În prezent, 90 la sută din produsele care ajung în instituţiile de învăţământ sunt livrate de companii intermediare, activitatea cărora este dificil de monitorizat. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a mai propus modificarea legislaţiei în achiziţii publice, pentru ca în cazul unor nereguli să fie sistat contractul cu agentul economic care livrează alimente. La fel, a fost propusă elaborarea unui mecanism ce ar permite efectuarea controalelor inopinate în domeniul alimentar şi aplicarea sancţiunilor.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu