Cabinetului pediatric mobil "Renaşte Moldova", continuă să cutreiere ţara. Zeci de copii din Cârpeşti au fost consultaţi gratuit

Embed:

Zeci de copii din satul Cîrpeşti, raionul Cantemir, au avut astăzi parte de consultaţii medicale gratuite. Această oportunitate a fost posibilă datorită Cabinetului pediatric mobil "Renaşte Moldova", care continuă să cutreiere ţara. Dis-de-dimineaţă zeci de copii alături de părinţii lor au făcut coadă la uşa medicilor, iar la sfârşitul examinării fiecare pacient s-a ales cu un cadou.

Potrivit medicilor, în majoritatea satelor din ţara noastră nu sunt medici de familie, iar din această cauză mulţi copii nu sunt examinaţi. Potrivit lor, cele mai frecvente boli depistate la copii sunt cele gastro-intestinale.

"În mai multe sate nu sunt medici de familie şi de aceea copiii rămân neexaminaţi. De obicei cel mai des vin copii cu probleme gastro-intestinale, carii dentare, amigdalită cronică, dar sunt şi patologii pe care deja le depistăm noi şi deja mai departe ne străduim să-i ajutăm", a spus medicul rezident Viorica Chirica.

Părinţii micuţilor susţin că sunte nevoiţi să facă zeci de kilometri pentru a obţine o cinsultaţie pentru copiii lor. Astăzi ei s-au bucurat mult de oportunitatea oferită de Cabinetul Pediatric.

"Foarte bine, suntem foarte mulţumiţi în privinţa asta. La noi în oraşul Cantemir nu este medic pediatru şi e complicat, nici nevropatolog nu este, noi ne ducem tocmai la Comrat, plătim maşina pentru drum şi medicul, consultaţia".

"De obicei ne ducem la Cantemir, dar dacă nu-i la Cantemir, ne trimite la Comrat. Dar cât de complicat este pentru că este distanţă? Este distanţă, dar dacă trebuie ne ducem şi acolo".

"Este foarte binevenit, pentru că noi nu avem pediatru şi orice consultaţie pentru copiii noştri este bună. Şi ar fi trebuit mai des, cu cât mai des cu atât mai bine.Că aşa trebuie să ne deplasăm foarte departe, iată la nevropatolog am mers astăzi tocmai la Comrat".

La sfârşitul examinărilor, copiii pentru că au înfruntat frica de medic au primit mai multe cadouri.

"Un caiet şi un toc. - Dar, acesta ce-i. Un urs.- Şi cum o să-l cheme? Andrian, pentru că îmi place. Nu mi-a fost frică"

"Un ursuleţ.-Îţi place ursuleţul? Da. O să-l cheme Barney, îmi place numele. Cum a fost la medic? Bine, nu m-am temut".

Primarul satului Cîrpeşti susţine că distanţa de spital şi policlinică pune cel mai des piedici părinţilor de a merge cu copii la medic.

"E foarte bine când se face ceva bun pentru oameni. Ne aflăm la o distanţă de oraşul Cantemir, unde avem spitalul şi policlinica. Nu chiar îşi permit părinţii regulat să viziteze, să facă un control medical copiilor şi chiar sunt foarte mulţumit Fundaţiei Edelweiss pentru acest lucru", a spus primarul satului Cîrpeşti, Ion Bâzu.

Până în prezent, în cadrul campaniei au fost verificaţi de medici în jur de 12.000 de copii din 202 sate. Organizatorii planifică să mai meargă încă în 117 localităţi. Proiectul face parte din seria campaniilor susţinute de fundaţia lui Vlad Plahotniuc pentru sprijinirea familiilor, a mamelor şi copiilor din Moldova şi este organizată în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu

EMISIUNI PUBLIKA »