Cabinetul pediatric mobil "Renaşte Moldova" a ajuns la Căpriana. Zeci de copii, examinaţi de medici (FOTO)

Cabinetul pediatric mobil "Renaşte Moldova" continuă să cutreiere ţara. Astăzi de consultaţii gratuite au avut parte copiii din satul Căpriana, raionul Străşeni. Dis-de-dimineaţă zeci de copii alături de părinţii lor au făcut coadă la uşa cabinetului pediatric, iar la sfârşitul examinării fiecare micuţ s-a ales cu un cadou.

Mădălina are şase ani şi face pneumonie de câteva ori pe an. Disperată, mama fetei a venit la cabinetul pediatric după ajutor. Marea i-a fost mirarea când a aflat că i-a administrat până acum un tratament greşit.

"Nu ştiam că multe antibiotice pe care nu trebuia să le dăm, de generaţia a treia ne-au dat alţi medici. Nouă ne-au spus că nu trebuia să le dăm. Pneumonie ne spun de fiecare dată că facem, ei nu cred că aşa des şi deodată pneumonie nu poate să fie", a spus mama fetei.

Despre problemele de sănătate ale copiilor, mai mulţi părinţi au aflat pentru prima dată abia după consultaţia medicului pediatru:

"Am aflat că are paraziţi şi cu glandele şi trebuie să mă duc să îi fac operaţie. Şi cu dinţişorii şi trebuie să mă duc neapărat să îi tratăm căci se duce la cap".

Medicii spun că în mare parte copii se îmbolnăvesc din cauza alimentaţiei greşite.

"Copiii suferă foarte mult de probleme digestive în primul rând, parazitoze, avem cazuri chiar cu pediculoză, scabie. Nu mai zicem de imunitatea scăzută şi toate din cauza că nu sunt alimentaţi corect, igiena suferă foarte mult", a declarat Cristina Burlaca, medic pediatru.

După ce au fost consultaţi de pediatru, toţi copiii care nu au făcut niciodată ultrasonografie - fie abdominală, fie renală - obligatoriu au trecut această examinare.

"Copiii care sunt după trei-patru ani putem să vedem nişte schimbări la pancreas, la rinichi sau malformaţii cum ar fi de dublarea rinichiului", a afirmat Sergiu Baltag, medic imagist.

Părinţii au rămas impresionaţi de consultaţiile primite, iar copiii pentru că au înfruntat frica de medic au primit în dar un ursuleţ de pluş:

"Mie mi-a plăcut cum mi-a verificat burtica, mi-au plăcut medicii".

"Mi-a dat un cadou şi un caieţel".

"Sunt bucuroasă că a fost aşa ceva pentru copilaşii noştri şi mă bucur că totul e bine".

"E foarte binevenită, mai ales pentru sate, unde nu toţi au posibilitatea să se ducă pe la oraş să treacă toate consultaţiile".

Din aprilie până în prezent, în cadrul campaniei au fost examinaţi peste 8.700 de copii din 135 de localităţi din ţară.

"Numărul mare de solicitări venite din partea cetăţenilor şi a mamelor în special, ne-au motivat să extindem campania şi anul acesta. Şi dacă anul trecut am avut o unitate mobilă, dotată cu echipament de specialitate, ei bine, anul acesta avem trei astfel de unităţi şi echipe de medici care zilnic consultă gratuit peste 200 de copii din zonele Centru, Nord şi Sud ale ţării", a conchis Lidia Cucoş, director executiv al fundaţiei Edelweiss.

Proiectul face parte din seria campaniilor susţinute de fundaţia lui Vlad Plahotniuc pentru sprijinirea familiilor, a mamelor şi copiilor din Moldova şi este organiztă în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Lasă un comentariu

EMISIUNI PUBLIKA »