"Cabinetul pediatric mobil" a ajuns la Ocnița. Părinții s-au bucurat de inițiativă

Embed:

Zeci de copii din satul Clocuşna, raionul Ocniţa, au fost examinaţi gratuit de pediatri, în cadrul campaniei “Renaşte Moldova”, iniţiată de fundaţia lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss".

Şi în această localitate, specialiştii le-au dat sfaturi pacienţilor în cabinetul medical mobil, dotat cu echipament modern.

Mamele din Clocuşna spun că-şi duc rar copiii la medicul de familie, deoarece acesta vine doar de două ori pe săptămână în localitate. Iar în caz de urgenţă merg la spitalul din Ocniţa.
 
"Nu este posibilitate la sat ca să vină medici specialişti ca să consulte copii. Aici medicii din sat ce ştiu ştiu, dar eu sunt de părerea că trebuie medici specialişti pentru copii. Mai ales pentru cei care au probleme grave de sănătate."

"Tare suntem bucuroşi că au venit şi la noi în Clocuşna. La noi e cam greu că nu prea avem specialişti."
 
"Au fost plângeri din partea copilului şi m-am gândit că e din cauza rinichilor şi am hotorât să vin la control. Mergem şi la raion şi în sat când e cazul, dar cred că e mult mai bine că au venit azi la noi."

Medicii susţin că, de cele mai dese ori, copiii se îmbolnăvesc din cauza alimentației incorecte şi a produselor care conţin multe pesticide.
 
"Copiii pe care i-am examinat suferă cel mai des de amigdalită cronică, anemii, din cauza deficitului de fier, şi limbrici. Am întâlnit şi copii cu probleme ale aparatului cardiovascular", a spus medicul pediatru Olga Țihai.
 
"Durerea e un semnal că este o patologie dar unde e localizată începem după algoritm: ecografie, analiză biochimică, intervenţie endoscopice dacă e nevoie până se stabileşte diagnoza şi atunci se ia deciza pentru tratament chirurgical sau coservativ", a menționat medicul Ion Ghețâvu.

Campania „Renaşte Moldova - Cabinet Pediatric” a fost lansată în aprilie, de fundaţia lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss".

Timp de nouă luni, copiii din ţară beneficiază de asistenţă medicală gratuită. Până în prezent, au fost examinaţi peste 4.000 de copii din peste 50 de localităţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu