Cabinetul de miniştri a adoptat definiţia ANTISEMITISMULUI

Definiția de lucru a antisemitismului, adoptată în cadrul reuniunii plenare a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Scopul hotărârii este de a promova politicile de antidiscriminare și de sporire a toleranței față de grupurile minoritare și de a identifica metodele de combatere a diverselor manifestări de antisemitism, discriminare și intoleranță.

De asemenea, adoptarea definiției va oferi un cadru comun pentru abordarea problemei antisemitismului la nivel național și internațional.

Astfel, Republica Moldova se alătură altor 8 state care până în prezent au acceptat pe plan național definiția de lucru a antisemitismului: Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Israel, Austria, România, Germania, Bulgaria, Lituania, fosta Republica Iugoslavă Macedonia, dar și Uniunea Europeană. În același timp, definiția a fost adoptată consensual și de către celelalte state membre ale IHRA.

Aceasta evidențiază că antisemitismul reprezintă o anume percepție referitoare la evrei, care poate fi exprimată ca fiind ură împotriva evreilor. Manifestările verbale și fizice de antisemitism sunt îndreptate împotriva evreilor și ne-evreilor și/sau proprietăților acestora, împotriva instituțiilor comunităților evreiești și locațiilor lor religioase.

Menționăm că anul trecut, Executivul a aprobat decizia de a înființa Muzeul de istorie a evreilor din Republica Moldova, iar la inițiativa prim-ministrului Pavel Filip, cimitirul evreiesc din Chișinău va fi reabilitat și transformat într-un centru cultural-istoric evreiesc.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu