Busturile de pe Aleea Clasicilor poartă măști. Acestea nu suportă mirosul neplăcut din Capitală (FOTO)

Embed:

 

Tablou neobişnuit în Grădina Publică" Ştefan cel Mare" din Capitală. În această dimineaţă, busturile de pe Aleea Clasicilor aveau agăţate pe ele, măşti medicinale. Se pare că prin această acţiune, un grup de voluntari au vrut să atragă atenţia asupra mirosului neplăcut care persistă de câteva zile în Chişinău. Gestul a atras privirea trecătorilor. Unii s-au amuzat, alţii însă au blamat autorii de vandalism.

După ce subiectul mirosului neplăcut din Capitală a explodat pe reţelele de socializare și a bulversat opinia publică, un grup de ONG-işti a decis să-şi exprime manifestul faţă de situaţia creată într-un mod neobişnuit. Cei de la "Extinction Rebelion Moldova" anunţă pe facebook că au decis să uşureze statul pe alee a scriitorilor, după ce aceştia "le-au spus" că nu mai suportă mirosul urât. Gestul activiştilor a fost privit sceptic de unii trecători.

”Mai degrabă e o vandalizare. Un lucru bun poate fi altfel manifestat. Să iasă cu un grup bine organizat, care poate să enunțe un mesaj către autorități”.

”Oamenii pot să-și spună opinia cum vor. Eu nu pot să apreciez. Nu arată bine. Strică aspectul busturilor”.

”Protestul trebuie să fie altfel organizat. Numai nu cu măști puse la scriitorii, care de mult au decedat și au rămas în amintire. Cei care vor să protesteze, trebuie să iasă în stradă, dar că au pus pe busturi. Cu ce-s de vină ei? ”.

”E părere negativ, de fapt. Aceste măști nu trebuie să fie pe busturile de pe aleea clasicilor, căci aceștia sunt scriitorii români”.

Un grup de turişti din România, pe care l-am întâlnit în parc s-a arătat surprins de modul de a protesta al tinerilor. Aceştia spun că peste Prut, la fel, se confruntă cu problema poluării aerului.

”Mi se pare o ideie bună, că atrag atenția în ceea ce privește poluarea. Și România se confruntă cu poluarea. Consider că este bine să tragem un semnal de alarmă”.

O femeie care este angajată să salubrizeze parcul a venit în scurt timp şi a scos măştile medicinale de pe busturi.

PUBLIKA.MD amintește că Procuratura Generală s-a autosesizat, în baza informațiilor publicate în presă, referitoare la mirosul neplăcut ce persistă în municipiul Chișinău și poluarea râului Bâc și a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a cicumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate. 

Totodată și Primăria municipiului Chișinău s-a autosesizat referitor la situația privind mirosul specific atestat în ultimele zile, în mai multe zone ale orașului. În acest context, Primăria municipiului Chișinău a solicitat Centrului municipal de sănătate publică și Inspectoratului pentru protecția mediului să preleveze probe pentru determinarea sursei poluării.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu