Bustul poetului Dumitru Matcovschi, inaugurat de Ziua tuturor românilor

Embed:
Aleea Clasicilor din Capitală a devenit mai bogată. De ziua naţională a tuturor românilor, bustul marelui poet Dumitru Matcovschi a fost inaugurat în prezenţa rudelor, oamenilor de artă, admiratorilor creaţiei sale, dar şi autorităţilor. Printre ei şi primarul Capitalei, Ion Ceban, şi ministrul Culturii, Corneliu Popovici, care au fost huiduiţi de mulţime.

Bustul poetului, care reprezintă simbolul Mişcării de Renaştere Naţională din Republica Moldova a fost sfinţit în timpul ceremoniei de inaugurare. Sculptura îl reprezintă pe Dumitru Matcovschi cu zâmbetul pe buze. În viaţă, însă, el zâmbea rar şi numai atunci când vorbea cu fiicele şi nepoţii săi, o spune ginerele regretatului poet.

LEONID SMOLNIŢCHI, ginerele lui Dumitru Matcovschi: "Vă mulţumesc foarte mult că aţi surprins zâmbetul lui Matcovschi, atunci când vorbeşte cu copiii săi".

Prezent la eveniment, primarul Capitalei, Ion Ceban, a fost huiduit în timp ce-şi rostea discursul în faţa mulţimii.

" - Pentru contemporanul nostru, Dumitru Matcovschi, care este unul dintre cei mai citaţi...
- Trădătorule, nu ne supăra!
- Cei mai cântaţi...
- Nu ne supăra!
- Poeţi, prozatori, dramaturgi.
- Du-te băi de aici!".

Şi ministrul Culturii, Corneliu Popovici, a fost huiduit, dar după ce a declarat că vorbeşte limba română, a fost aplaudat.

"- Este timpul să învăţăm limba să o vorbim...
- Care limbă, care limbă, care limbă?
- Mă miră întrebarea voastră! Limba pe care o vorbesc eu o numesc română".

Totodată, Corneliu Popovici a declarat că va opta pentru introducerea operei lui Matcovschi, dar şi a altor scriitori români, în programa şcolară.

CORNELIU POPOVICI, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării: "Operele lor să fie studiate în şcolile din Moldova, să fie prezente la examene, la examenele de Bacalaureat".

Bustul lui Dumitru Matcovschi a fost realizat de trei sculptori.Printre ei se numără Ruslan Tihonciuc şi Victor Macovei.

VICTOR MACOVEI, sculptor: "- Bustul este turnat din bronz. Noi am lucrat cu sufletul.
- Cât timp aţi lucrat?
- Două luni de zile".

"Frumos bust. Îmi place şi demult era cazul să fie şi mai sunt, mai avem oameni care merită, dar nu sunt aici".

"Bustul este fin, este în concordanţă cu ceea ce a fost dumnealui. Îmi place că este făcut într-un stil optimist aşa cu zâmbet pe buze".

Decizia de a edifica un bust din bronz în memoria poetului a fost aprobată de Guvern, încă în luna aprilie. În acest sens, din bugetul municipal s-au alocat 400 de mii de lei. Dumitru Matcovschi s-a născut în 20 octombrie 1939, în satul Vadul - Raşcov, raionul Şoldăneşti şi a murit la vârsta de 74 de ani. De-a lungul vieţii, a scris peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru. Iar pe multe dintre versurile sale au fost compuse melodii.
loading...

Lasă un comentariu