Businessul mai presus ca viaţa. Nereguli grave descoperite de inspectorii muncii la mai multe fabrici din Capitală

Embed:

Numărul accidentelor la locul de muncă cresc îngrijorător de la an la an. Doar săptămână trecută au fost înregistrate patru cazuri fatale. Inspectorii muncii spun că în majoritatea cazurilor de vină sunt proprietarii firmelor, care nu ţin cont de normele de siguranţă în care lucrează muncitorii lor.

În acest sens, specialiştii au organizat inspecţii la mai multe fabrici.

La această fabrică de producere a geamurilor şi uşilor din Capitală muncitorii sunt expuşi riscului la orice pas.

"Aţi văzut trecerile nu sunt libere, nu sunt izolate, carcasa de protecţie la discul polizor, circular", a spus Veaceslav Cojocaru, inspector de muncă.  

În timpul inspecţiei, proprietarii firmei au fost agresivi cu jurnaliştii.

Agentul economic a refuzat să comenteze situaţia, însă în spatele camerei a confirmat că nu are timp să asigure normele de siguranţă pentru muncitori.

Oamenii de afaceri s-au ales, deocamdată, doar cu prescripţii.

"Depinde de gravitatea lor. Că nici nu dăm termen, ci scrim imediat. Că dacă dăm termen, atunci în zilele următoare poate avea loc şi un accident de muncă", a declarat Veaceslav Cojocaru, inspector de muncă.

O altă destinaţie a inspectorilor muncii a fost o fabrică de mobilă din Ciorescu, unde săptămâna trecută a fost înregistrat un caz de deces.

Proprietarul, însă a refuzat să primească inspectorii când a văzut că aceştia sunt însoţiţi de jurnalişti:

"Acum de ce nu primiţi inspectorii? - Păi ei nu au atribuţii cu accidentul. - Au, de prevenire. - Haideţi ne întâlnim vineri, sunt bucuros că v-am văzut."

Doar de la începutul acestui an au fost înregistrate 187 de accidente la locul de muncă, în creştere cu 50 în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

"O mare parte din agenţii economici nu conştientizează importanţa securităţii la muncă. Neavând specialişti şi cunoştinţe ei admit multe încălcări şi alta ar fi că ei cred că nu se pot întâmpla la ei accidente", a declarat Veaceslav Ciuhrii, şef adjunct Agenţia pentru Protecţia Consumatorului.

În 2017, la lucru au murit 54 de oameni şi s-au accidentat peste 400 de angajaţi, cu 60 mai mulţi decât în 2016.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu