Business afectat de COVID-19. Peste 100 de Întreprinderi Mici şi Mijlocii cer sprijin din partea autorităţilor

Embed:

Reprezentanţii Întreprinderilor Mici şi Mijlocii sunt îngrijoraţi că afacerile vor avea de suferitr în contextul epidemiei de COVID-19. Patru asociaţii de business şi peste 100 de IMM-uri au semnat o petiţie prin care cer sprijin din partea autorităţilor.

"Cele mai mari îngrijorări sunt în ceea ce priveşte plata salariilor, plata impozitelor aferente salariilor, achitarea TVA. Venim cu propuneri ca să fie prelungit termenul de achitare a plăţilor salarii, la TVA, să fie prelungit termenul pentru dările de seamă, să fie discutat şi cu băncile posibilitatea de a reeşalona plăţile la credite şi la dobânzi", a spus directorul executiv Alianţa Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova, Liliana Busuioc.

Semnatarii petiţiei îşi doresc ca statul să se implice mai mult, în caz contrar, carantina va avea un impact economic negativ, prin reducerea vânzărilor.

"Noi am vrea suport pentru achitarea salariilor angajaţilor care se află în concediu forţat, din cauza carantinei. O altă soluţie ar fi utilizarea contribuţiilor sociale de stat, datorate de angajatori pentru achitarea acestor compensaţii", a spus preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceri din Moldova, Angela Gladei. 

Preşedintele Igor Dodon a promis că autorităţile vor veni cu soluţii.

"Bani în bugetul de stat sunt, avem surse suficiente ca să achităm salarii, pensii, medicamente, o să mergem şi în continuare cu investiţii capitale. În ceea ce priveşte un suport separat din partea statului pentru agenţii economici, noi vom examina", a spus șeful statului, Igor Dodon. 

Premierul Ion Chicu a declarat că vor fi analizate măsuri de susţinere pentru agenţii economici care au fost nevoiţi să sisteze activitatea din cauza epidemiei.

De astăzi, potrivit deciziei autorităţilor, şi-au sistat activitatea pieţele, restaurantele, barurile, cantinele şi sălile de sport. În următoarea perioadă vor funcţiona doar farmaciile, magazinele alimentare, benzinăriile şi băncile.

loading...

Lasă un comentariu