Buliga: Cooperarea cu societatea civilă fortifică procesul de comunicare și asigură transparența procesului legislativ

Deputați, funcționari și reprezentanți ai organizațiilor societății civile s-au întrunit, astăzi, la Parlament, în cadrul atelierului de lucru "Implicarea societății civile în procesul decizional. Schimb de bune practici".

Președinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga a menționat că deschiderea și transparența în activitatea instituției legislative sunt cei mai importanți indicatori ai eficienței funcționării acesteia. 

"Cooperarea cu societatea civilă fortifică procesul de comunicare și asigură transparența procesului legislativ. În context, comisiile parlamentare duc evidența registrelor privind contribuția societății civile și activitățile realizate în comun, valorificând propunerile venite din partea acestora", a precizat deputata.

Totodată, Valentina Buliga a vorbit despre experiența de colaborare cu organizațiile neguvernamentale în elaborarea Strategiei de dezvoltare a societăţii civile pentru perioada 2018-2020 şi Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia, aprobat de deputați în luna martie curent.

"Îmi doresc ca discuția de astăzi să se finalizeze cu propuneri de îmbunătățire a procesului de comunicare cu societatea civilă, de consolidare a participării la elaborarea şi monitorizarea implementării politicilor publice, precum și împărtășirea bunelor practici", a declarat parlamentara.

Vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități, deputatul Anatolie Zagorodnîi a menționat că, în ultimii ani, Parlamentul a avansat mult în procesul de deschidere și transparență în procesul legislativ.

"Suntem nu doar obligați să auzim vocea societății civile , ci chiar suntem foarte interesați în implicarea și expertizarea legislației din partea acestora", a precizat parlamentarul.

De asemenea, Anatolie Zagorodnîi s-a referit la colaborarea în cadrul procesului de adoptare a actelor legislative de modificare a sistemului electoral, a conceptului de reformare a Procuraturii, sistemului judecătoresc etc.

Deputatul Corneliu Mihalache, membru în Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a vorbit despre activitățile comune ale Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media, care a constituit o platformă de comunicare și un mecanism de cooperare permanentă între Parlament și reprezentanții instituțiilor media, instituțiilor internaționale și ONG-urilor media.

"A fost o activitate în care vocea societății civile nu doar a fost auzită, ci chiar a fost determinantă în elaborarea legislației în domeniu", a subliniat Corneliu Mihalache.

Potrivit președintelui Consiliului Național al ONG-urilor din Moldova, directorul executiv al Centrului CONTACT, Serghei Neicovcen, pagina web a Parlamentului a devenit mai accesibilă și mai ușor de consultat.

 

La rândul lor, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale locale s-au interesat cum se pot implica mai mult în procesul decizional și au menționat experiența pe care o au.

La finele discuțiilor, Valentina Buliga a spus că propunerile și sugestiile înaintate de reprezentanții societății civile vor fi incluse într-un proces-verbal, care va fi înaintat Președintelui Parlamentului pentru ca acestea să se regăsească în politicile publice din domeniu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu