Bulgaria vrea să cumpere avioane militare F-16 noi din SUA

Parlamentul de la Sofia a aprobat planul Guvernului de a lansa negocieri cu Statele Unite pentru cumpărarea a opt avioane multirol F-16 noi, dar Suedia a transmis Bulgariei că oferta de aeronave Gripen ar fi fost cea mai bună.

O sută treizeci de parlamentari bulgari au aprobat planul Guvernului Boiko Borisov de lansare a negocierilor cu Statele Unite, iar 84 s-au pronunţat împotriva iniţiativei.

Contractul cu grupul Lockheed Martin pentru opt avioane F-16V Block 70 este estimat la 1,8 miliarde de leva (0,92 de miliarde euro /1,05 miliarde dolari), cea mai mare achiziţie militară efectuată de Bulgaria după înlăturarea regimului comunist, scrie Mediafax.ro.

Alţi competitori au fost firma suedeză Saab, cu avioane Gripen, şi Italia, care vrea să vândă avioane Eurofighter utilizate.

Administraţia suedeză pentru Echipamente Militare (FMV) a transmis că respectă decizia Parlamentului de la Sofia, argumentând însă că avioanele multirol Gripen ar fi cele mai potrivite pentru nevoile militare ale Bulgariei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu