Bugetul de stat, prejudiciat cu milioane de lei din cauza muncii la negru şi a salariilor în plic

Embed:

Bugetul de stat a fost prejudiciat, anul trecut, cu aproximativ 13 milioane de lei, din cauza muncii la negru şi a salariilor în plic. Datele au fost prezentate de Inspectoratul de Stat al Muncii.

Pentru a combate fenomenul, reprezentanţii instituţiei îşi propun reducerea poverii fiscale pentru agenţii economici, dar şi majorarea amenzilor pentru angajatorii care admit abateri ale legislaţiei muncii

"Mai multe de 2.900 de persoane au fost depistate salariaţi, care primeau salarii inadecvate suspect de mici şi suma ar fi 12,7 milioane de lei din care nu s-au plătit contribuţiile de asigurări sociale. Nimeni nu a estimat clar care ar fi impactul. Cifra ar putea să fie mult mai mare", a menţionat directorul Inspectoratului de Stat al Muncii, Dumitru Stăvilă.

Reprezentanţii Confederaţiei Patronatelor susţin că, cel mai des, agenţii economici recurg la achitarea salariilor în plic, din cauza controalelor excesive din partea statului şi a impozitelor mari.

Potrivit unui studiu al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, în 2014, peste 385 de mii de moldoveni, adică fiecare al treilea angajat din ţară, a primit salarii în plic. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu