Bugetul de Stat pentru 2020: Veniturile şi cheltuielile vor creşte cu peste opt la sută

Embed:

Veniturile şi cheltuielile pentru 2020 vor creşte cu peste opt la sută. Totodată, deficitul va constitui peste şase miliarde de lei. Cifrele sunt incluse în proiectul Bugetului de Stat pentru anul viitor, examinat la şedinţa Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.

Potrivit documentului, pentru 2020 veniturile vor constitui 44,13 de miliarde de lei, cu 8,6 la sută mai mult decât în acest an, cu tot cu rectificări. Creşterea va fi asigurată din impozite şi taxe.

Totodată, cheltuielile sunt preconizate la aproape 50,25 miliarde de lei, cu 8,4 la sută mai mult comparativ cu 2019. Deficitul bugetar va constitui 2,7% din PIB.

Tot la şedinţă a fost examinat şi proiectul Politicii Fiscale şi Vamale pentru anul viitor. Documentul prevede că taxa majorată în valoare de de 20 la sută pentru hoteluri, restaurante şi cafenele va rămâne neschimbată. Asta deşi, anterior, reprezentanţii actualului Guvern au criticat fostul cabinet de miniştri pentru majorarea TVA pentru HoReCa de la 10 la 20 la sută.

"Republica Moldova continuă să-şi respecte angajamentele, inclusiv, internaţionale pe care le care cu partenerii externi. Cel puţin la 1 ianuarie 2020 sigur că intrăm, dacă nu va decide altfel Parlamentul, cu acele politici fiscale, care au fost acceptate de Parlamentul în august 2019", a menţionat Sergiu Puşcuţa,  ministru al Finanţelor.

Proiectul Legii Bugetului de Stat urmează să fie examinat, miercuri, la şedinţa Guvernului, iar ulterior va fi dezbătut în plenul Parlamentului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu