Bucurie mare! Familia zimbrilor de la noi din ţară S-A MĂRIT

Embed:

Familia zimbrilor de la noi din ţară s-a mărit cu un nou membru. Un pui de zimbru, care a apărut pe lume acum patru zile, este noua atracţie a Rezervației "Pădurea Domnească" din raionul Glodeni, vizitată zilnic de zeci de turişti. Până acum, în parcul natural erau cinci animale: un mascul şi două femele, dar şi doi zimbri de numai trei ani.

Primii trei zimbri au fost aduşi în Moldova acum 11 ani dintr-un parc din Polonia. Pentru animale, a fost amenajat un țarc de 300 de hectare în Rezervaţia "Pădurea Domnească". Noua atracţie turistică a devenit al patrulea mascul din rezervaţie.

"A fătat femela Cagura. La orele 04:00 dimineaţa a adus pe lume un pui, de genul masculin, este un mascul mic. Este sănătos se simte bine, femela tot se simte bine, îl alăptează", a spus șeful secției știință și turism ecologic de la "Pădurea Domnească", Sergiu Bucătar. 

Puiul de zimbru este al patrulea mascul din rezervaţie şi cântăreşte 30 de kg. O săptămână el va mânca doar laptele matern, după care va începe să mănânce şi iarbă. La maturitate zimbrii au între 600 şi 1.200 de kg.

Pentru a mări numărul zimbrilor, directorul rezervației are niște planuri.

"Acum suntem pe ultima sută de metri de a crea un Centru Naţional. Dacă doriţi va fi şi o filială a unui Centru European de înmulţire a zimbrului, un incubator de material genetic", a spus directorul Rezervaţiei "Pădurea Domnească", Valeriu Ţariglaţchii.

În timpul apropiat, țara noastră va putea face şi un schimb de zimbri, tot din Polonia.

"Noi vom oferi doi masculi crescuţi în condiţiile Republicii Moldova şi ei ne vor pune la dispoziţie în funcţie de necesităţi, fie doi masculi, fie o femelă şi un mascul", a spus ministrul Mediului, Valeriu Munteanu. 

Zimbrii au dispărut din pădurile Moldovei încă la sfârşitul secolului al 18-lea. Ei sunt consideraţi pe cale de dispariţie, fiind înscrişi în Cartea Roşie. În prezent, specia numără în lume aproximativ trei mii de exemplare. Zimbrul este cel mai greu animal de pe uscat din Europa.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu