Bucurie mare: 35 de locuri de muncă noi, create în Cahul

Embed:
35 de locuri de muncă noi au fost create în Cahul datorită unui proiect pilot implementat de Organizaţia Internaţională a Muncii pentru tineri din familii social-vulnerabile. Joburile au fost create în cadrul mai multor întreprinderi după ce managerii lor au fost învățați cum se elaborează un plan de afaceri.

La acest proiect participă, în total, 230 de tineri şomeri din familii social-vulnerabile. Jumătate dintre ei vor fi ajutaţi să-şi găsească locuri de muncă. Ceilalţi 115 tineri vor fi instruiți cum să dezvolte o afacere și să acceseze granturi. Cei mai mulţi dintre ei sunt interesaţi de apicultură. Fete şi băieţi, au mers la o prisacă, acolo unde președintele Asociației apicultorilor din raionul Cahul, Sergiu Pâslaru, le-a dezvăluit secretele meseriei.

"Vedeţi, partea de sus toată e căpăcită. Iată asta e căpăcită. Deci mierea aceasta, pe rama asta, este gata, este pregătită pentru a o scoate", a spus Sergiu Pâslaru, președintele Asociației apicultorilor din raionul Cahul.

"Apicultura este un domeniu foarte complicat. Citim cărţi. E o informaţie foarte largă, să spunem aşa. Internet, în zilele de astăzi avem de toate, dar totuşi iată domnul Sergiu ne-a dat foarte multe secrete de îngrijirea albinelor", a spus  viitorul apicultor, Cristina Zacon.

20 dintre tinerii care au demonstrat că pot face faţă acestei meserii au primit zece stupuri cu familii de albini. Trei dintre proaspeţii apicultori sunt persoane cu dizabilităţi. Tot în cadrul proiectului, a fost lansat brand-ul local "Mierea de Cahul". Alţi participați la proiect au ales să înveţe să croşeteze sau să împletească.

"Aceste cursuri mi-au fost de mare folos. Ceea ce am învăţat mă va ajuta să aplic mai departe în lucrările mele."

Proiectul a fost lansat în luna aprilie 2018 şi va dura un an. Organizatorii sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute până acum.

"Avem locuri de muncă create, avem formalizări, avem noi oportunităţi create pentru tineri şi, mai ales, avem tineri vulnerabili identificaţi", a spus reprezentantul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Violeta Vrabie.

Costul total al proiectului este de aproximativ 400 de mii de dolari. Până acum, iniţiativa a fost implementată cu succes în mai multe ţări printre care Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord şi Ucraina.
loading...

Lasă un comentariu