BUCURIE în ajunul sărbătorilor. Şase persoane de la internat s-au mutat într-o locuinţă protejată din Bădiceni

Embed:

Șase beneficiari ai Internatului Psihoneurologic din Bădiceni, raionul Soroca, au casa lor. Patru femei și doi bărbați, care timp de aproape două decenii au fost instituționalizați, au devenit parte a societății. Locuința protejată în care s-au mutat se află chiar în Bădiceni.

14 din cei 45 de ani ai săi, Anatol Drozdov i-a petrecut în internat. A fost abandonat de părinţi la o vârstă fragedă, fiind lipsit de posibilitatea de a avea o familie. Acum el speră să poată duce o viață normală.

"De la patru ani am fost abandonat, asta e familia mea. Dacă voi găsi o prietenă, voi întemeia o familie, de ce nu", a spus Anatol.

Și Svetlana Baron s-a mutat în această casă protejată. Ea spune că aici se simte mai bine decât în internat: "Aici totul e bine, e frumos. Am reușit să mă deprind aici, e cald, facem focul, curățenie. Ne face mâncare, mâncăm aici."

Ca să capete cât mai multă independenţă, cei șase beneficiari sunt ajutaţi de un asistent social.

"Ne învățăm a face mâncare. Am făcut și plăcinte, și colțunași. I-am învățat cum să folosească aragazul, mașina automat. Să fie atenți", a explicat Elena Nepeivoda,  Asistentă socială.

Casa a costat 220 de mii de lei. Banii au fost alocați de Guvernul Cehiei.

"Le-am făcut toate condițiile de trai, nu era apă, în Bădiceni e problemă cu apa potabilă, așa că am săpat o fântână", a menţionat Ion Gulica, directorul Internatului Psihoneurologic din Bădiceni.

Din banii oferiţi de Cehia, urmează să mai fie amenajate încă patru asemenea locuinţe.

"E bine ca aceste persoane cu probleme de sănătate să aibă ocazia de a duce un mod de viaţă normal. Pentru acest proiect, Guvernul Cehiei a acordat, pe parcursul a trei ani, 450 de mii de euro", a declarat Zdenek Krejci, Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova.

Oaspeții veniți la eveniment au adus cu ei și cadouri.

În Internatul Psihoneurologic din Bădiceni sunt peste 390 de persoane cu nevoi speciale. Potrivit directorului, doar jumătate din ei pot fi plasați în locuințe protejate, ceilalți necesită îngrijire specială.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu