Bucurie fără margini pentru locuitorii Rădoaia: O fântână arteziană, construită în apropierea localităţii

Embed:

Bucurie fără margini pentru locuitorii din satul Rădoaia, raionul Sîngerei. După ce ani la rând au fost nevoiţi să care apă cu găleţile din râu sau de la fântâni, de la zeci de metri distanţă, acum oamenii vor avea în sfârşit apă la robinete. O fântână arteziană a fost construită în apropierea localităţii în doar o lună. Costul lucrărilor se ridică la 300 de mii de lei.

La ai săi 68 de ani, Olga Pirogan este nevoită să care apă de la cea mai apropiată fântână, cu două găleţi. Femeia spune că îi este foarte greu, iar pentru a umple o căldare, este nevoită să scoată apă din fântână de câteva ori. Vara însă, apa practic dispare, ori este plină de nisip, pietre, sare sau chiar glod.

"Te temi să bei ce scoţi cu căldarea, o dată la două zile spăl cu soluţie, se aşează lut pe căldare, nisip. O fierb mai mult. Ne este foarte greu, dar aşa am făcut copii, aşa am făcut casă, aşa i-am trimis la armată şi i-am însurat, cu căldăruşa în mână", locuitoarea satului Rădoaia, Sîngerei, Olga Pirogan.

Vestea că va avea apă bună în casă a emoţionat-o până la lacrimi.

"Iaca asta e bucătăria, ca pentru doi moşneguţi. Aici voi avea robinet, maşină de spălat, un boiler o să îmi pun aici, nimic nu mai vreau altceva, măcar la bătrâneţe să am asta", locuitoarea satului Rădoaia, Sîngerei, Olga Pirogan.

Primele gospodării au fost deja conectate la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă. Bucuria oamenilor este fără margini.

"Aducem apa cu căldări, soţia o încălzeşte şi spală hainele cu mâine, în covată, cum îi spunem noi. Apa este, vine cu presiunea care trebuie, oamenii vor fi mulţumiţi. De aici deja ne vom conecta, care în case, care şi cum. "

"Mai ales dacă nu plouă, tare puţină apă este în fântână. Măcar de spălat în baie şi hainele să avem. De-amu mâncare facem şi aşa, apa este tot, dacă nu avem apă e prăpădul."

În total, de la fântâna arteziană vor fi aprovizionate cu apă potabilă 1100 de gospodării din cele 1800 care sunt în localitate. Costul proiectului este de 300 de mii de lei. Anul trecut, pentru realizarea acestuia au fost alocaţi din Bugetul de Stat doar 200 de mii de lei.

"Încă nu am stabilit cât vor plăti oamenii pe metru cub de apă, urmează să o facem, dar vom reduce la minim cheltuielile", a spus primarul satului Rădoaia, Sîngerei, Ion Pînzaru.

Câţiva deputaţi ai Partidului Democrat au decis să doneze 100 de mii de lei, restul de bani pentru finalizarea fântânii arteziene, astfel încât oamenii din Rădoaia să aibă acces la apă potabilă. 

"Am promis că vom susţine mai multe proiecte sociale, iar unul dintre ele este acesta de la Rădoaia, adică alimentarea cu apă.Ca să reuşim să ţinem oamenii din sate, trebuie să investim, în tot ceea ce înseamnă necesităţile omului, mă refer la drumuri, apă", a spus deputatul PDM, Adrian Candu.

În total, în satul Rădoaia din Sîngerei locuiesc în jur de 5400 de oameni.

loading...

Lasă un comentariu