Bucureştiul a cerut explicaţii Ucrainei după declaraţiile lui Zelenski despre Bucovina

Bucureştiul a cerut explicaţii Ucrainei după declaraţiile lui Zelenski despre Bucovina

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti a fost chemat la sediul MAE, unde i s-au cerut explicaţii în legătură declaraţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind ocuparea Bucovinei de către România. 

Potrivit unui comunicat al MAE, partea română a solicitat clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al președintelui Ucrainei, exprimând surprinderea față de acestea și evidențiind necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei.

În cadrul întrevederii, desfăşurate joi, la sediul MAE de la Bucureşti, secretarul de stat Dan Neculăescu,  şi ambasadorul Ucrainei la București au trecut în revistă aspectele de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

Partea română a reiterat importanța deosebită pe care o acordă asigurării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, în conformitate cu normele și standardele internaționale în materie, inclusiv cu luarea deplină în considerare a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția.

În acest context, Bucureştiul a exprimat preocuparea faţă de efectele pe care adoptarea, la 16 ianuarie 2020, a noii Legi a educației secundare, le-ar putea avea asupra dreptului la educație în limba maternă a membrilor minorității române, precum și interesul părții române pentru intensificarea dialogului cu partea ucraineană, nu doar în cadrul Comisiei mixte bilaterale privind minoritățile naționale, dar și între autoritățile ucrainene și minoritatea română din Ucraina pentru a răspunde preocupărilor acestora.
 

 

loading...

Lasă un comentariu