Brokerii vor din nou să perceapă comisioane de la oameni

Embed:

După eliminarea intermediarilor din domeniul vânzărilor de asigurări auto, brokerii încearcă să revină în forţă odată cu schimbarea guvernării. Astăzi, aceştia au avut misiunea de a-i convige pe deputaţi că serviciile lor sunt utile şi nu văd o problemă în faptul că revenirea intermediarilor va scumpi cu 15 la sută asigurările RCA şi Carte Verde.

Asiguratorii, brokerii şi conducerea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare au fost invitaţi să-şi spună păsul în faţa comisiei parlamentare Economie, Finanţe şi Buget. Aceştia s-au plâns deputaţilor pe fost guvernare care a îndrăznit să excludă intermediarii de pe piaţa asigurărilor, atunci când le-a interzis să mai perceapă comisioane de la cumpărători.

"Ceea ce s-a făcut nu a adus nici un avantaj consumatorului. Costuri duble, am dat pe umerii asiguratorilor o sarcină foarte mare", a spus Iulia Dascăl reprezentant companie broker de asigurări.

"Să nu limităm o activitate de antreprenor, a unui business mic şi mijlociu în ţară. pentru care noi am luptat încă în anul 2006, când a fost implementată legea cu privire la activitatea de asigurări. Să vină intermediarul să-i propună toată gama de produse care este oferită de către asiguratori", a zis Cristina Dolghii reprezentant companie broker de asigurare.

Nici companiile de asigurări nu vor ca brorkerii să fie excluşi de pe piaţa asigurărilor pentru că ei sunt cei care le vând produsele.

"Activitatea cea de vânzări trebuie să fie temperată în aşa sens în care permanent să ai active care să acopere posibile obligaţii. Şi desigur existenţa intermediarilor", a declarat Veronica Malcoci, director companie de asigurări.

"Intercaţiunea asiguratori brokeri este foarte strânsă şi practic sunt jucători indispensabili în piaţa asigurărilor", a declarat Vladimir Ştirbu director companie de asigurări. 

Reprezentanţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare afirmă că noile prevederi legislative nu limitează activitatea nici unui actor de pe piaţa asigurărilor.

"Când încerci să vii cu nişte soluţii sau propuneri politice ca să asiguri această stabilitate şi eficienţă, anumiţi actori, anumite părţi eventual vor fi deranjate. Pentru că schimbă anumite lucruri care s-au statornicit.Obiectivul de bază a CNPF în cazul dat este asigurarea stabilităţii şi eficienţei pieţei", a menționat Iurie Filip vicepreşedinte CNPF.

Membrii comisiei de profil nu au făcut decât să-i asculte pe toţi şi au promis să-i mai invite la discuţii. Din februarie, CNPF a interzis brokerilor să mai perceapă comisioane din vânzarea asigurărilor auto, ceea ce a făcut posibilă ieftinirea lor cu 15 la sută.

În ţara noastră sunt 14 companii care eliberează asigurări de tip RCA, zece dintre acestea au dreptul să emită şi asigurări de tip Carte Verde.

De vânzarea acestora se ocupă 62 de brokeri şi peste 100 de agenţi de asigurare.

loading...

Lasă un comentariu