Brexit. Donald Tusk: "Oferta Regatului Unit este sub așteptările noastre"

Embed:

Propunerile Marii Britanii cu privire la drepturile cetățenilor europeni aflați în Regatul Unit după divorţul de UE sunt sub așteptările oficialilor europeni. Declarația îi aparține președintelui Consiliului European, Donald Tusk, şi a fost făcută la finalul Summitului UE, desfășurat la Bruxelles.

"Prima mea impresie este că oferta Regatului Unit este sub așteptările noastre. Ne-am exprimat clar poziția: vrem să garantăm drepturi depline atât cetățenilor Uniunii Europene, cât și britanicilor, după Brexit", a spus președintele Consiliului European, Donald Tusk. 

În același timp, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că oferta Londrei este un pas, dar acesta nu este suficient.

Între timp, premierul britanic, Theresa May, a afirmat că oferta făcută în prima zi de Summit la Bruxelles este una responsabilă.

"Vreau să-i asigur pe toți cetățenii UE, care se află în Marea Britanie şi și-au construit viețile și casele aici, că niciunul nu va trebui să plece. Nu vom vedea familii despărțite. Este o ofertă corectă și serioasă", a spus premierul Marii Britanii, Theresa May. 

Potrivit unei surse din cadrul executivului de la Londra, citată de Reuters, Marea Britanie propune acordarea dreptului la șederea permanentă cetățenilor Uniunii Europene care se află de cel puțin cinci ani pe teritoriul Regatului Unit.

Aceștia vor fi tratați egal cu cetățenii britanici în ceea ce privește medicina, educația, ajutoarele sociale și locurile de muncă.

Sursa indică faptul că Londra speră să se găsească un acord reciproc în acest sens.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu