#BREXIT. Cum poate rămâne Marea Britanie în UE, deși a votat pentru părăsirea comunităţii

Cetățenii Regatului Unit au votat joi pentru ieşirea din UE, dar liderii lor ar putea, în acord cu experţii de la Bruxelles, să evite Brexitul, explică analişti citaţi de Associated Press, informează România Liberă.

"UE este cam ca Hotelul California din cântecul celor de la Eagles. Poţi face check out oricând, dar nu poţi pleca niciodată cu adevărat", a explicat unul dintre colaboratorii centrului de analiză IDEAS de la London School of Economics, Tim Oliver.

Efectul Brexit ar putea fi ori o retragere completă din instituţiile UE, ori o serie de retrageri limitate din unele sectoare, care să lase stâlpii integrării europene, precum libera circulaţie a forţei de muncă, intacţi.

Teoretic ar fi posibilă și organizarea unui nou referendum în Marea Britanie. Dar chiar şi cei care sugerează această variantă recunosc faptul că această soluţie nu este uşoară în cazul Marii Britanii.

"Este cale lungă până acolo şi este posibil să nu se întâmple niciodată", a explicat un expert în Drept constituţional european la University College Dublin, Gavin Barrett.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu