BREXIT 2019. Moldovenii din Marea Britanie spun că nu știu la ce să se aștepte în viitor

Incertitudinea din Marea Britanie cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană îi îngrijorează pe moldovenii stabiliţi în Regat. Asta se întâmplă mai ales pentru că există multe voci care spun că în cazul unui Brexit fără acord, cel mai mult vor avea de suferit imigranţii care locuiesc acolo.

Veronica Guţu, o moldoveancă stabilită în Marea Britanie de mai bine de cinci ani, spune că niciodată nu s-a simţit atât de nesigură: "La moment suntem într-o situaţie neutră pentru că nu ştim ce va fi pentru că sunt doar vorbe. Undeva suntem indeciși şi nu ştim exact care va fi viitorul aici. Nu numai noi, dar şi toţi cu care vorbim sunt la fel, mai ales cei care sunt veniţi mai noi." 

Îngrijorată de felul în care vor evolua lucrurile este şi Valeria Frunze, o altă moldoveancă stabilită în Marea Britanie. Femeia spune că se informează în permanenţă cu privire la ceea ce se întâmplă în Parlamentul de la Londra, dar şi la Bruxelles: "Suntem într-o stare de nesiguranță şi suntem într-o stare de confuzie pentru că la moment guvernul englez nu ne-a spus exact ce se va întâmpla." 

Sunt însă şi moldoveni mai optimişti care sunt convinşi că Marea Britanie nu va ieşi din Uniunea Europeană, iar dacă asta se va întâmpla, ei nu vor fi afectaţi.

"Ce probleme pot fi dacă stai legal, achiţi taxe, achiţi totul? N-ai treabă, nu o să te afecteze deloc."

În acordul stabilit între Londra şi Bruxelles era stabilit că după Brexit, cetăţenii europeni din Regatul Unit vor avea drepturi egale cu britanicii. Acum că documentul nu a fost votat în Parlament este neclar care va fi soarta imigranţilor şi în ce măsură drepturile lor vor fi respectate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu