BRAVICEA, MAI COLORATĂ. O stație din așteptare, transformată în operă de artă

Embed:
A dat culoare stației de așteptare de la intrarea în satul Bravicea, raionul Călărași. Este vorba despre Cristina Jorean, o tânără în vârstă de 28 de ani, care recent s-a mutat cu traiul în acest sat, după ce s-a căsătorit. Femeia, care este pasionată de pictură a colorat staţia de aşteptare din propria iniţiativă şi cu propriile resurse, iar sursa de inspirație a fost celebra frază a poetului Lucian Blaga: ”Veșnicia s-a născut la sat”.

Înarmată cu vopsea și mult entuziasm, Cristina Jorean a pictat staţia la începutul acestei luni. Întreg procesul a durat aproape cinci zile.

”Careva idei au venit din internet, dar însuși peisajul l-am elaborat după ideia proprie. Am venit cu careva schițe la domnul primar, după care am ales împreună. M-a motivat motto-ul lui Blaga: ”Veșnicia s-a născut la sat”, dar într-un mod oarecare, mi-a adus aminte și de copilărie”, a declarat Cristina Jorean, pictoriță.

Chiar dacă pictează de mult timp și anterior a dat viaţă mai multor picturi murale, Cristina spune că procesul a fost unul emoţionant.

”Culorile sunt diferite. Sunt vopsele mai capricioase. Folosesc vopsele acrilice. Câteodată pot să folosesc și culori pe bază de apă, dar oricum le fac un strat de protecție, ca să se mențină, cât de cât, în timp”, a spus Cristina Jorean, pictoriță.
 
Localnicii sunt încântați de rezultat.

”Foarte frumos. Foarte plăcut când stai să aștepți ruta când vine. O rămas ca lumea să prețuiască și să păstreze, să nu dărâme”.

”Am o părere foarte pozitivă, căci este o imagine frumoasă, care relatează obiceiurile și tradițiile neamului nostru ”.

”Nu sunt la curent a cui este lucrul, dar e un lucru bunișor”.

”Este frumos. Ne place. Este curat. A făcut o faptă bună și îi mulțumim frumos”.

După ce au văzut cum s-a transformat staţia de aşteptare, autorităţile locale au invitat tânăra să picteze şi pereții pavilionului grădiniței din sat.

”La moment, pictez la grădiniță, pavilionul d epe terenul de joacă. O fac, la fel, voluntar. Careva idei vin din povești, careva din desenul animat. Optez pentru culori vii, ca să atragă totuși copiii. Deci, ceva mai vesel, mai jucăuș, ceea ce lor le place”, a zis  Cristina Jorean, pictoriță.

Munca Cristinei este neremunerată, dar primăria din localitate a alocat bani pentru procurarea vopselelor.

”Este foarte bun și frumos, fiindcă până acum nu a fost așa practică, ca să vină cineva să facă voluntar aceste lucrări”, a menționat Alexei Zatic, primarul satului Bravicea. 

”Copiii văd eroi din poveste, care îi cunosc deja. Noi acuma suntem în reparație și când la 1 septembrie ei o să vină, o să fie curioși să vadă ce doamna Cristina a pictat pentru ei”, a declarat Parascovia Vulpe, directoarea grădiniței.

Și în orașul Călărași au fost pictate câteva stații de așteptare. La fel, raionul Ialoveni se bucură de 20 de astfel de picturi.

Lasă un comentariu