Boxul îşi joacă viitorul olimpic la Moscova, unde va avea loc alegerea unui nou preşedinte

Federaţia internaţională de box amator (AIBA) îşi joacă viitorul olimpic la Moscova, unde sâmbătă va avea loc alegerea unui nou preşedinte, scrie agerpres.ro.

Gafur Rahimov, actualul preşedinte interimar, după demisia taiwanezului Wu Ching Koo, favorit la scrutinul de sâmbătă, este considerat de Departamentul Trezoreriei din SUA ca un lider al activităţii infracţionale din Uzbekistan şi conturile sale din SUA au fost îngheţate. Omul de afaceri a dezminţit acuzaţiile, dar ele au fost destul de serioase pentru a convinge Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) să ''îngheţe'' relaţia cu AIBA.

CIO a prevenit că, dacă Gafur Rahimov este ales preşedinte, AIBA ar putea pierde recunoaşterea ca sport olimpic şi boxul nu va mai figura la JO 2020 de la Tokyo. Acest lucru ar fi o premieră pentru disciplina care figurează la JO încă de la ediţia din 1904.

Contracandidatul lui Rahimov este fostul boxer Serik Konakbaiev, care, cu ajutorul TAS, a primit undă verde să participe la alegeri. Iniţial, Comitetul electoral al AIBA a refuzat înscrierea kazahului pe lista candidaţilor din cauză că a depăşit termenul limită pentru depunerea dosarului. TAS a decis că Serik Konakbaiev a respectat termenul, pentru că ultima zi cădea într-o duminică, astfel că dosarul vicecampionului olimpic de la JO 1980 a fost depus în termenul prevăzut.

În programul său, Konakbaiev, vicecampion olimpic în 1980, la Moscova, sub culorile URSS, a promis că va mări contribuţia AIBA către federaţiile naţionale şi va pune un accent mai mare în lupta antidoping din box, dar şi dezvoltarea unei relaţii normale cu CIO.

CIO i-a refuzat o acreditare lui Rahimov pentru Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires şi i-a recomandat printr-un mail trimis în luna august să nu candideze la preşedinţia AIBA.

''Doar candidaţii care beneficiază de o situaţie total clară pot năzui la un mandat de preşedinte'', este mesajul scris de franţuzoaica Paquerette Girard-Zappelli, directoarea Comisiei de Etică a CIO.

Rahimov, 67 ani, susţine că acuzaţiile Departamentului american al Trezoreriei sunt false şi au ca scop distrugerea activităţii sale.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu