Boris Gîlca: Ambulanța a plecat cu o întârziere de 30 de minute din momentul solicitării. În parcare erau disponibile 4 ambulanțe

Embed:

După ședința cabinetului de miniștri, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Boris Gîlca, a vorbit despre cazul bărbatului care murit în timp ce aștepta ambulanța.

Gîlca a precizat că ambulanța a plecat cu o întârziere de 30 de minute din momentul solicitării, iar în parcare erau disponibile 4 ambulanțe. 

De asemenea, acesta a mai evidențiat că au fost înregistrate șapte apeluri pe acest caz. 

"Conform concluziilor comisii instituite de Ministerul Sănătății și Protecției Sociale a fost luată decizia de a sancționa persoanele care nu și-au îndeplinit responsabilitățile de serviciu.

Menționez că este vorba de niște responsabilități zilnice la diferite nivele, începând cu anumiți conducători de instituții, dar și angajați încadrați în aceste instituții.

Respectiv, vor fi sancționați la solicitarea domnului premier, prin demitere vice-directorului responsabil de asistența medicală de urgență pentru orașul Chișinău. Va fi disponibilizat medicul de la dispecerat care nu a trimis la timp ambulanța la locul solicitării și va fi disponibilizat medicul de pe ambulanță care a sosit, la fel cu întâziere șa fața locului.

Mai mult ca atât nu a întreprins măsurile necesare. Nu i-a dat o ultima șansă acestei persoane care cu regret, a murit subit.

În urma actelor de identitate care au fost găsite, în urma faptului că au fost găsite anumite pastile asupra lui, deci am făcut concluzia că această persoană suferea de probleme cardiace.

Vom aștepta și concluziile de la medicina legală. Medicii prin dedicația lor niciodată nu trebuie să lase mâinile în jos. Medicul a documentat moartea clinică a pacientului, conform protocoalelor se întrepeind măsurile de resuscitare. Aceste lucruri vor fi examinate de alte organe.

A fost câteva carențe pe care noi le-am documentat. Nu a fost alocat codul roșu pentru această solicitare. Din start trebuie alocat acest cod și trebuia solicitarea de urgență a ambulanței.

Ambulanța a plecat cu întârzieire de peste 30 de minute din momentul solicitării. Am verificat prin analiza datelor GPS.

Am documentat că la momentul respectiv erau disponibile în parcare 4 ambulanțe. Nu este o teroare umană, este o inacțiune asumată care nu a fost întreprinsă de responsabili.

Vor urma sancțiuni administrartive pentru un șir de persoane care au fost implicate.

Serviciul 112 este bine dodat. Este vorba de iresponsabilitate. Instruiri au fost, instruiri vor fi.

Au fost 7 apeluri pe acest caz. La revolta lor corectă medicul nu a putut să fie mai irepsonsabil. Avem o comunicare defectuasă, nedeontologică", a spus a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Boris Gîlca.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu