BOMBELE DIN APARTAMENTE. Campania Publika TV va informa cetăţenii şi autorităţile despre pericolul buteliilor cu gaz utilizate necorespunzător

Embed:

Buteliile cu gaz instalate clandestin în apartamente fac noi victime.  Inconştienţa celor care au încălcat deliberat legea a mai luat patru vieţi şi a distrus familii nevinovate. 

Nu au fost de folos nici lecţiile exploziilor din trecut - 2007 – Soroca, 2014 – Orhei, 2015 – Cantemir, 2016 şi 2018 – Chişinău. Cât de departe va merge statistica sumbră depinde doar de noi.

Publika TV porneşte, de astăzi, o campanie de sensibilizare a cetăţenilor şi autorităţilor despre pericolul buteliilor cu gaz utilizate necorespunzător.

Autorităţile Capitalei vor să interzică folosirea buteliilor cu gaz în apartamente. Municipalitatea pregăteşte un proiect de decizie care va fi propus pentru aprobare la următoarea şedinţă a Consiliului Municipal Chişinău.

Buteliile cu gaz nu pot fi instalate nici acum în locuinţe, doar că în niciun regulament nu este prevăzută această interdicţie. Legislaţia, aprobată încă în perioada sovietică, prevedea că blocurile cu mai mult de 10 etaje nu puteau fi racordate la reţeaua de gaze.

Conform noilor norme de proiectare, clădirile construite în prezent, care au până la 16 etaje, pot fi conectate la acest sistem doar dacă sunt îndeplinite mai multe cerinţe speciale ale furnizorului, care permit instalarea aragazurilor.

În cazul în care clădirea are mai mult de 16 etaje, este conectată doar la energie electrică. 

"Este foarte clar, dacă nu se permite gazificarea, atunci buteliile de gaz cu atât mai mult nu pot fi utilizate", a spus viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

Până va fi un regulament naţional, Primăria Chişinău vrea un proiect aprobat la nivel local, care să interzică folosirea buteliilor cu gaz în apartamente.

"Dacă oamenii nu înțeleg, înseamnă că trebuie să facem și acest lucru. Pentru ședința următoare vom pregăti un asemenea proiect de decizie. Vom încerca să specificăm expres că nu se poate în blocurile de locuit",  spus  viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

Despre necesitatea unor reglementări clare în legislaţie s-a discutat şi duminică, la Comisia pentru Situații Excepționale, convocată de premierul Pavel Filip.

"Lipseşte un act normativ care ar reglementa exploatarea buteliilor în uz casnic. La fel, lipseşte un act normativ care reglementează exploatarea gazului lichefiat în uz casnic. Sunt două probleme", a spus șeful Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Ghenadie Sajin.

"Nu mai trebuie să fie o problemă. Noi am discutat la tema aceasta nu o singură dată. Știu că erau și niște proiecte. Haideți să revenim urgent acum să vedem la ce stadiu suntem în situația dată", a spus premierul Pavel Filip.

Până atunci, autorităţile îi îndeamnă pe oameni să anunţe dacă ştiu despre asemenea cazuri, care pun în pericol atât viaţa lor, cât şi a celor din jur.

"Am primit mai multe mesaje din mai multe blocuri unde un vecin sau o cunoştinţă ne-a scris că el ştie că în un apartament sau altul este balon de gaz. Noi nu avem dreptul să intrăm pe teritoriul privat al oamenilor. Dar comisia pe fiecare sector va merge să discute pentru fiecare să îl informeze care sunt consecinţele. Astăzi deţinerea baloanelor de gaze este ilegală", a spus primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu.

În cazul în care locuitorii Capitalei sesizează vreun risc de explozii în apartamente sau localuri, sunt rugaţi să informeze Dispeceratul Central al Primăriei.  Oamenii pot suna la numerele de telefon: 022 22 22 67 sau022 22 26 04.

Operatorii activează în regim non-stop, iar toate sesizările vor fi transmise preturilor de sector, Direcţiei Comerţ, celei Locativ-Comunale sau altor servicii de profil. 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu