BOMBARDAMENT de petarde în Capitală. O deputată democrată trage un semnal de alarmă şi solicită control parlamentar

Deputata democrată Ruxanda Glavan a înregistrat o solicitare către preşedintele Parlamentului și către doi deputați din Comisia Protecție Socială, Sănătate și Comisia Securitate Națională, pentru a explica de ce nu este funcţională "Legea cu privire la articolele pirotehnice", care a fost aprobată încă în anul 2014. Solicitarea vine după ce în perioada sărbătorilor de iarnă, Capitala a fost bombardată de petarde.

"În perioada sărbătorilor de iarnă am fost sesizată de câțiva părinți, deranjați de tiradele de petarde care se auzeau în curțile blocului și speriau copiii și animalele. Le împărtășesc în totalitate îngrijorarea, de asta mi-am propus să verific starea lucrurilor din acest domeniu.

Noi avem o lege, care se numește "Legea cu privire la articolele pirotehnice", care a fost aprobată încă în anul 2014. În această lege frumos așternută pe hârtie, cu prevederi foarte bune, la art. 4 - Restricții și Interdicții, legislația Republicii Moldova, din 2014, atenționez, scrie clar: "Se interzice producerea, importul, exportul, transportul, comercializarea și utilizarea petardelor, bateriilor de petarde, petardelor luminoase și bateriilor de petarde luminoase". Adică ne pomenim că după 6 ani de la aprobarea unei legi bune, să constatăm faptul că ea nu se implementează, iar neimplementarea ei duce la traume ale copiilor, copii fără degete, adulți care își petrec revelionul în spitale.

Mai mult decât atât, ele sunt instrumente puse la dispoziția minorilor care își bat joc de animale, or e și acesta un element care favorizează creșterea criminalității juvenile pe care o vedem în ultimul timp.

Reieșind din toate acestea, și mai ales bazându-mă pe faptul că există o lege, mi-am propus să inițiem alături de colegii mei deputați, un control parlamentar, așa numitul control parlamentar ex-post, după ce a fost aprobată legea, despre modul cum ea se implementează și, mai ales, de ce nu se implementează. Pentru că dacă există motive obiective de ce această lege nu funcționează, atunci să vină cei care sunt responsabili să ne explice, care sunt aceste motive și deputații să facă modificările necesare pentru ca într-un final, cel târziu la următorul revelion să nu fim bombardați de petarde și de știri despre copii și adulți răniți. De aceea, am înregistrat o solicitare pe numele doamnei Președinte a Parlamentului și către doi colegi deputați din Comisia Protecție Socială, Sănătate și Comisia Securitate Națională, ca împreună, pe platforma a două comisii parlamentare să organizăm controlul parlamentar, să-i invităm pe toți cei care sunt responsabili de implementarea acestei legi, să ne spună clar ce au reușit să facă, ce nu reușesc și să ne răspundă la întrebarea "Cât timp trebuie să mai treacă?" sau ”Ce trebuie să facem pentru ca legea să devină funcțională și în Republica Moldova", a menţionat Ruxanda Glavan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: IMAGINI ŞOCANTE. Un grup de copii au băgat în gura unei pisici o petardă (VIDEO)

Citeşte şi: Un tânăr din Criuleni a rămas fără degete după ce o petardă i-a explodat în mână

loading...

Lasă un comentariu