BOMBĂ ECOLOGICĂ la Cojuşna! 7.000 de locuitori sunt expuşi pericolului

Embed:

Miile de tone de gunoi, care s-au acumulat ani de zile în preajma satului Cojuşna, raionul Străşeni, s-au transformat într-o adevărată bombă ecologică. Localnicii spun că nu mai pot suporta mirosul urât şi că au obosit să lupte cu şobolanii. Totodată, ecologiştii afirmă că deşeurile urmau să fie evacuate încă acum zece ani.

Deşeurile la această gunoişte s-au acumulat timp de 30 de ani. Locuitorii satului susţin că s-au adresat, în repetate rânduri, la autorităţile locale, cerându-le să soluţioneze problema. În schimb, au avut parte doar de promisiuni.

"De câte ori ne-am adresat, şi primarului la fel, dar nu se iau măsuri. Bani cred că sunt, dar nu se folosesc cum trebuie."

"Eu sunt cioban şi umblu cu oile. Oaia mănâncă şi peste două minute este moartă. E murdărie aici, foarte neplăcut."

"E straşnic, mai ales când plouă, aduce totul încoace. Când bate vântul îl duce spre pădure, dar majoritatea o duce prin sat."

Reprezentanţii Inspectoratului Ecologic susţin că groapa de gunoi este utilizată fără a fi amenajată corespunzător.

"Acest teren nu a fost pregătit pentru gunoişte autorizată. Gunoiştea a fost deschisă prin anii 80. După încărcătura pe care o avem acum, se vede că deja şi-a depăşit limitele", a declarat reprezentantul Inspectoratului Ecologic Iulian Conoval.

Reprezentanţii Primăriei se declară îngrijoraţi de situaţia creată şi spun că aşteaptă, încă din 2010, bani de la autorităţile centrale, pentru a soluţiona problema. "Am obţinut un proiect, în valoare de 4 milioane 150 de lei, pentru construcţia unei gunoişti moderne. Aşteptăm, pentru că Guvernul a acceptat, s-a publicat şi în Monitorul Oficial din 2010. Ne-au promis că în luna iunie vom fi finanţaţi", a precizat primarul satului, Victor Căpăţână.

În satul Cojuşna locuiesc circa 7 mii de locuitori.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu