Bolnavii de cancer ar putea fi salvaţi de la moarte. Programul naţional pregătit de autorități

Embed:

Mai mulţi bolnavi de cancer ar putea fi salvaţi de la moarte. În decurs de nouă ani autorităţile îşi propun să reducă numărul de cazuri de îmbolnăviri cu zece la sută şi să depisteze precoce cu 25 la sută mai mulţi pacienţi.  Măsurile sunt prevăzute în Programul Naţional de combatere a cancerului pentru anii 2016 - 2025.

Nadejda Cucereanu a aflat că are cancer mamar la sfârşitul anului trecut, după ce şi-a palpat sânul. A simţit că ceva nu este în regulă şi a venit imediat la Institutul Oncologic. Din fericire, femeia a ajuns la timp la medici.

Potrivit Institutului Oncologic, 25 la sută dintre pacienţi sunt depistaţi în stadiile trei şi patru ale bolii. Noul program prevede implementarea campaniilor de screening pentru toate tipurile de cancer. Aceasta va permite depistarea precoce a maladiei.

"Îmi doresc cu adevărat să fie un document care va genera rezultate. Important este ca toate schimbările pe care ni le propunem să accentueze intervenţiile noastre la intervenţie şi un control mai bun", a spus ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Statul alocă, anual, pentru terapia cancerului, în jur de 160 de milioane de lei. Suma este însă insuficientă pentru a-i trata pe toţi pacienţii. Asta nu-i împiedică însă pe specialiştii să aplice noi metode de tratament.  

"Planificăm în viitorul apropiat deschiderea unui bloc de intervenţii chirurgicale miniinvazive. Echipamentul a fost deja achiziţionat. Urmează să pregătim asistentele medicale şi vom putea efectua intervenţii chirurgicale performante", a menționat directorul interimar al Institutului Oncologic, Serghei Stepa.

Anul trecut, au fost depistate 9.391 de cazuri de cancer, cu peste 500 mai multe faţă de anul 2014. În acelaşi timp, aproape 5.000 de bolnavi au murit. În total, peste 48.000 de moldoveni suferă de diferite patologii canceroase.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu