Bolnav şi fără adăpost. DRAMA unui bărbat care a ajuns pe drumuri pentru că nu poate obţine niciun act de identitate

Embed:

Bătrân, bolnav şi fără adăpost. Vorbim despre un bărbat din satul Orac, raionul Leova, care spune că a ajuns pe drumuri pentru că nu poate obţine niciun act de identitate. Recunoaşte că o mare parte din vină îi aparţine, iar, în prezent, îşi doreşte un singur lucru - să ajungă într-un azil de bătrâni.

Ion Rotaru are 61 de ani, a studiat la Colegiul de Medicină din Tiraspol şi a fost marinar. Drama bărbatului a început acum 20 de ani când s-a întors din Ucraina, unde a deţinut cetăţenia acestui stat. Ajuns în ţara noastră el nu s-a grăbit să-şi facă acte. Între timp le-a pierdut şi pe cele din ţara vecină. Calvarul s-a agravat şi mai mult după ce, acum şase ani, a pierdut vederea.

"Nu ştiam că o să ajung aşa zile. Că o să ajung să devin orb şi o să am nevoie de ajutor. Nu am bani pentru că nu am nici cotă valorică, nu am nici cetăţenie. Nu am nici pensie, aş dori să ajung la un azil care să mă întreţină, să mă ajute", a spus bătrânul.

Primarul din localitate, Ion Cvasnei, declară că nu-l poate ajuta, deoarece autorităţile locale nu sunt obligate să perfecteze pachetul de acte necesar pentru ca bărbatul să beneficieze de plăţi sociale.

"La primărie se pune la evidenţă numai în cazul când vine cu buletinul de identitate. Faptul că dumnealui nu are buletin de identitate, denotă că nu e cetăţean al Republicii Moldova. Nu poate să-i dea lui ajutor, sau să-l pună la dotaţia statului", a explicat primarul.

Procedura de obţinere a cetăţeniei Republicii Moldova costă 150 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu